Як спорт і фізична активність впливає на роботу мозку?
05 Липня 2018
нейропсихолог

Сьогодні хочу розповісти про те, яка фізична активність впливає на мозок.

Помірна, що не руйнує, фізична активність веде до стимуляції багатьох органів і тканин організму, в тому числі до стимуляції роботи нервових клітин мозку, а також до прискорення розвитку і розгалуження нейронних відростків (дендритів).

На думку вчених фізичні навантаження позитивно впливають на роботу «сірих клітин». Суть в тому, що тренування активують процес створення нових нейронів в гіпокампі – ділянці мозку, що відповідає за консолідацію пам’яті, здатність до навчання і емоцій. Так що, чим частіше тренування, тим легше засвоїти і запам’ятати нову інформацію.

Фізичні навантаження допомагають мозку сформувати так звані виконавчі функції: послідовність, робочу пам’ять, вміння розставляти пріоритети. А щоб закріпити і посилити ефект фізичних навантажень, вчені рекомендують зайнятися балетом або гімнастикою – такими навантаженнями, де особлива увага приділяється схемі тіла в просторі.

У США лікарі рекомендують фізичні навантаження дітям з гіперактивністю і синдромом дефіциту уваги в якості альтернативи медикаментозному лікуванню. А німецькі вчені стверджують, що прогулянки і їзда на велосипеді допомагають швидше запам’ятовувати іноземні слова.

Звісно, як і в будь-якому виді діяльності, в спорті важлива міра. Навантаження мають бути лише з урахуванням індивідуальних особливостей – не тільки фізіологічних, але й психологічних. Особливо, якщо ви готуєте дитину до змагань. «Жорсткий» графік і відсутність психологічної підготовки може призвести до низького рівня стресостійкості.

Саме невміння впоратися зі стресом, з почуттям провини після програшу, з викидом адреналіну, з конкуренцією або невдачами в спорті призводить до депресивних або невротичних станів. Тому дуже важливо обрати той вид спорту і навантажень, який підходить саме вашій дитині, адже спорт – не лише фізичний розвиток, а й «тренування» мозку.

Тому, віддаючи свою дитину займатись спортом, ви, як батьки, повинні бути готові:

  • – допомагати дитині досягти найвищих результатів в спорті, повністю використовувати весь свій особистісний потенціал (робота з самооцінкою, вироблення впевненості в собі);
  • – мотивувати її;
  • – допомагати формувати правильні цілі;
  • – навчати контролю над своєю свідомістю і емоціями;
  • – створення психологічного комфорту дитині, допомога у вирішенні особистісних проблем і конфліктів або конфліктів з тренером, товаришами по команді;
  • – формування довгострокових перспектив, в тому числі, з урахуванням подальшого закінчення спортивної кар’єри, адаптація до них.

Ну і найголовніше – це вміти прислухатись чого ж насправді бажає ваша дитина!

 

Юлія Орєхова, нейропсихолог

 

тел 0976650845