Які лінзи кращі: гідрогелеві чи силікон-гідрогелеві?
04 Жовтня 2022

Офтальмологам доводиться часто відповідати на це запитання. Єдиної відповіді не існує, адже кожен матеріал має свої особливості. А засоби корекції зору обирають з урахуванням рефракційної помилки, радіусу кривизни рогівки та чутливості очей конкретного пацієнта. Щоб обрати першу пару лінз — зверніться до офтальмолога чи оптометриста.

Якщо ви давно носите лінзи та хочете спробувати засоби корекції іншого виробника — обирайте в каталозі інтернет-магазину https://kyivlinza.ua/. Але перед цим з’ясуйте, чим відрізняються матеріали оптики.

лінзи

Чим особливі гідрогелеві лінзи?

Гідрогель став першим матеріалом, який використовували для створення м’яких контактних лінз. Пластинки, виготовленні із поєднання гелю та води, м’яко лягають на поверхню очей та не спричиняють дискомфорту. Цей матеріал містить 40-60% рідини, тому комфортний навіть для новачків. Проте гідрогель не захищений від пересихання та потребує додаткового зволоження краплями. З проблемою пересихання оптики частіше стикаються люди, які перенапружують очі читанням, роботою за комп’ютером чи просто знаходяться у спекотних приміщеннях із сухим повітрям.

Важливою характеристикою матеріалу лінз є киснепроникність. Адже цей параметр визначає, як довго можна носити засоби корекції, не знімаючи. Гідрогель проводить до поверхні очей достатньо кисню для безпечного використання оптики у денному режимі. Це 8-10 годин безперервного носіння. Після цього пластинки варто зняти, промити та опустити у наповнений розчином контейнер. Гідрогелеві засоби корекції зору мають декілька переваг: вони доступніші за аналоги, ідеально підходять новачкам та людям з чутливими очима.

Чим особливі силікон-гідрогелеві лінзи?

Силікон-гідрогель з’явився як покращений варіант попереднього матеріалу. Додавання силікону у структуру пластинок дозволило значно збільшити показники киснепроникності та запропонувати користувачам більш гнучкі режими використання. Таку оптику безпечно носити у денному, пролонгованому (до 7 діб) та безперервному режимах — а це 30 діб, не знімаючи. Лінзи із силікон-гідрогелю мають декілька переваг:

  • Їх можна носити довше без ризику гіпоксії;
  • Вони пружні, тому їх легше надягати та знімати новачкам;
  • Захищені від пересихання, тому не провокують синдрому сухого ока.

Найкращим варіантом силікон-гідрогелевих лінз вважаються одноденні моделі. Вони тонкі, еластичні та практично не відчуваються на очах. Їх не потрібно промивати, дезінфікувати та залишати на ніч у підготовленому контейнері. Кожного ранку користувач відкриває стерильний блістер та надягає м’які, ідеально зволожені пластинки. А ввечері просто викидає їх у смітник. Це найпростіший та найбезпечніший засіб для корекції зору.