Новини
Суспільство

Чи відповідає на Хмельниччинні якість газу нормам?

У «Хмельницькгазі» стверджують, що вона навіть перевищує вимоги держстандарту.

Аби дізнатись калорійність газу, потрібна спеціальна перевірка. Газівники провели публічний відбір палива. Зробили це у 3-х різних місцях, адже теплота згорання газу може змінюватися залежно від  місця і пори року. А чим вища вона, тим менше палива потрібно витратити споживачу.

Розпочали з газорозподільної станції, що у Красилові. Для проведення аналізу газу потрібно 1,5 години та спеціальний пристрій — храматограф, який розчеплює паливо на компоненти.

Продовжили відбір блакитного палива у помешканнях споживачів Деражнянського та Летичівського районів, які обслуговуються різними транзитними газопроводами.

А от на Летичивщині якість газу розчаровує споживачів. У двох помешканнях теж відібрали паливо на пробу. Таку процедуру перевірки влаштовують за бажанням самих споживачів. Якість газу у помешканні залежить не лише від «калорійності» палива, й від стану газових приладів, які використовують споживачі. До прикладу, котли європейської якості до вітчизняного палива непристосовані, також не потрібно забувати що язики полум’я на вашій плиті повинні мати блакитне забарвлення, а цьому сприяє свіже повітря.

Європейські ціни — якість українська… Держстандарт передбачає 7600 ккал/м3 для України, а от газ Європейської якості – очищений, теплота його згорання від 9800 до 13 000 ккал/м3.

Вже згодом у платіжках споживачів вказуватимуть крім спожитих об’ємів ще й теплоту згорання. Передбачають, що зовсім скоро українці сплачуватимуть не за використані кубометри, а за ту ж калорійність, тобто якщо енергії у блакитному паливі менше, відповідно й вартість буде нижчою.

Так все ж, чи відповідає якість газу на Хмельниччині нормам? Ми отримали результати хіміко-аналітичної лабораторії, в яких зазначена кількість та якість всіх компонентів газу, досліджених хроматогрофом.

Калорійність усіх трьох зразків перевищує норми державних стандартів  — це тішить, але, на жаль, державні норми України прийняті ще за радянських часів, і поки «не дотягують» до європейських вимог якості.

Детальніше у сюжеті:

 

Джерело “33-й канал

Автор: Алла Самойленко