Новини
Суспільство

У Хмельницькому містяни активніше спілкуються з владою

Загалом за 2016 рік до міської ради надійшло 29133 звернення, що на 12714 або 77,4% більше, ніж 2015 року. Про це говориться на сайті міськради.  Велику питому вагу займають письмові звернення — 91,8% (26763).

Тенденція до збільшення кількості звернень спостерігається і на особистих прийомах у керівництва міста. Минулого року їх отримано 2370, що на 556 або 30,7% більше, ніж 2015-ого.
Кількість повторних звернень за останні два роки залишається відносно стабільною (2016-ого — 11, 2015-ого — 9); число колективних звернень збільшилось на 84% (990 — у 2016 році проти 538 — у 2015-ому).
Звернення стосуються питань соціального захисту, земельних відносин та будівництва, комунального господарства, транспорту та зв’язку, житлової політики, сім’ї, дітей, молоді, фізичної культури і спорту…
Серед питань соціального характеру збільшилася кількість звернень на 79%. Насамперед це відбулося за рахунок звернень про надання матеріальної допомоги учасникам АТО, бойових дій або членам їх сімей, внутрішньо переміщеним особам із зони АТО та Криму, іншим категоріям населення, хто цього потребує, звільнення від сплати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій учасникам АТО або членам їхніх сімей.
Порушувались питання отримання соціальних виплат, субсидій; проведення капітальних ремонтів для пільгових категорій; забезпечення засобами технічної реабілітації (візки, милиці, протези, ходунки); встановлення засобів індивідуального обліку газу й води, автоматики безпеки в опалювальну піч; забезпечення санаторно-курортними путівками; реабілітації та соціального захисту інвалідів; виплати заборгованості з заробітної плати тощо.
Помітно збільшилася кількість звернень щодо житлово-комунального господарства, а саме: ремонту доріг та влаштування нового асфальтобетонного покриття; ремонту водопостачання та водовідведення; зрізання дерев; благоустрою прибудинкових територій, вивезення сміття; ремонту дахів та стиків стін панелей будинків; улаштування технічних засобів дорожнього регулювання; забезпечення гарячим водопостачанням; вилову собак та інші.
Найактуальнішими питаннями у сфері земельних відносин були: передача у власність земельних ділянок для індивідуального будівництва житла і гаражів, ведення садівництва, городництва; надання містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку або будівництво чи реконструкцію приміщень; переведення садового (дачного) будинку в житловий; самочинне будівництво; виготовлення та видача будівельних паспортів і паспортів прив’язки на об’єкт; вирішення земельних спорів тощо.
Найбільше питань про виділення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд — від учасників АТО.
Кількість звернень із земельних і архітектурно-будівельних питань зменшилась на 780, тобто на 6,1%.
Позитивно вирішені звернення від центральної і вищих органів влади, депутатів різних рівнів становлять 71,3%.
Відділ роботи зі зверненнями громадян здійснював контроль за додержанням законодавства щодо ведення діловодства та роботи зі зверненнями громадян у 28 виконавчих органах міської ради та комунальних підприємствах. Завдяки цьому минулого року вдалось уникнути неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей, із порушенням термінів, безпідставної передачі розгляду звернень іншим органам.
Хід розгляду звернень хмельничан та їхні результати під постійним контролем міської влади, насамперед міського голови, регулярно аналізуються у виконкомі під час виробничих нарад.
У міській раді приділяється особлива увага вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, учасники АТО й бойових дій (цьогоріч зареєстровано 2717 звернень), інваліди, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері…
Регулярно проводяться прямі телефонні лінії “Міська влада відповідає” за участю міського голови та його заступників, секретаря міської ради. За результатами дев’яти телефонних ліній зареєстровано 77 звернень. Усі вони своєчасно розглянуті, заявникам надані конкретні обґрунтовані відповіді.
Протягом року проведено 15 виїзних прийомів у мікрорайонах міста на базі житлово-експлуатаційних контор, комітетів самоорганізації населення, освітніх закладів. Зареєстровано та опрацьовано 198 звернень, заявникам надані конкретні відповіді.
Систематично висвітлюється робота зі зверненнями громадян у засобах масової інформації, зокрема в газетах “Проскурів”, “Подільські вісті”, на телебаченні — ТРК “Місто”, “Поділля-центр”, на радіо, сайті міської ради…
Минулого року надійшло 730 запитів на публічну інформацію (разом із юридичними особами).
Ще однією формою діалогу між владою та громадою стало відкриття порталу “Електронні петиції” 28 січня 2016 року. Відтоді створено 580 петицій. З них оприлюднені 387, інші 193 не відповідали основним вимогам Порядку розгляду електронної петиції. 44 петиції набрали 500 і більше голосів.
Великої популярності у хмельничан набуло відкриття наприкінці 2015 року розділу “Електронні звернення”. За звітний період зареєстровано та опрацьовано 946 таких звернень. Ця форма співпраці передбачає можливість візуалізувати наявну проблему за допомогою фото чи відео та звернутися до влади для її вирішення, не виходячи з дому. Більшість порушуваних заявниками питань вирішено позитивно.
Минулоріч помітною подією стало функціонування порталу “Відкрите місто”. За рік хмельничани розмістили тут 255 заявок про вирішення комунальних проблем. Оприлюднюють надіслані звернення, а також конт-ролюють їх виконання представники ГО “Громадська ініціатива”. Представники влади не мають жодного впливу на роботу сайту.
Відкрито ще дві філії управління адміністративних послуг на вул. Грушевського, 86 та Пилипчука, 3. Громада міста позитивно оцінила функціонування управління адміністративних послуг. Адже ця установа забезпечує комфортні умови та економить час на отримання послуг, а з іншого боку — створює зрозумілий і прозорий механізм їх отримання. Відтепер хмельничани можуть отримувати 236 адміністративних послуг. У перспективі планується відкриття ще однієї філії управління та розширення переліку послуг.

Автор: Алла Самойленко