Новини
Освіта

Тренування перед випробуванням: хмельницькі випускники спробували свої сили у зовнішньому незалежному оцінюванні

Тренування перед випробуванням. Протестувати свої сили у зовнішньому незалежному оцінюванні могли всі  учні шкіл Хмельницького району. Апробація ЗНО ідентична процедурі, що відбуватиметься у травні й червні. Та дає змогу підготуватися до випробування на основній сесії – інтелектуально і морально. «Дитина приходить і знає, що вона повинна залишити всі зайві речі. На робочому місці сидить лише з ручкою. Крім того, вона знає свій номер, до якого прикріплена», – розповідає спеціаліст Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Ірина Ковальчук.

Одинадцятикласники мали нагоду випробувати себе у трьох дисциплінах. Кожен етап триває 40 хвилин. Перше випробування – обов’язкові для всіх тести з української мови та літератури. Чимало учнів виконують навіть швидше та зізнаються: завдання виявилися простіше, ніж вони очікували.

 Така апробація в області відбувається вперше.  У кожного з учасників – блакитний, жовтий, помаранчевий або салатовий бейджик. Колір відповідає за іспит на вибір. Начальник відділу освіти, молоді та спорту Хмельницької РДА Світлана Шеремета пояснює: «Перший етап – українська мова і література. Другий – математика. Третій – історія, хімія і географія».

Це своєрідний пробний камінь, бо згодом, у квітні, чимало учнів візьмуть участь ще й пробному тестуванні. Але вже на платній основі – майже за 130 гривень. Результати ж нинішньої апробації стануть відомі вже за три тижні. Для учнів – це привід проаналізувати рівень знань. Для авторів тестів – оцінити якість завдань. «Комп’ютерна програма вимальовує діаграму, і це дозволяє зрозуміти, чи питання коректно сформульоване. Або ж визначається, що питання занадто складне, і тоді воно доопрацьовується або взагалі вилучається», – коментує Ірина Ковальчук.

Реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме до 17 березня. Тож одразу після апробації у старшокласників є ще трохи часу змінити своє рішення та визначити інший предмет для ЗНО. Окрім обов’язкового екзамену з української мови та літератури, школярі мають обрати  історію або математику, третій екзамен стосуватиметься профільних предметів: зокрема, хімії, географії, іноземних мов.

 

Автор: Адміністратор сайту