Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині за гроші Євросоюзу відкриють шість ЦНАПів, один з яких – інноваційний

У шести об’єднаних тергромадах Хмельницької області вже цього року планують відкрити найсучасніші ЦНАПи. Фінансуватиме це Європейський Союз у рамках проекту U-LEAD «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування».

Як розповіла керівник команди в Україні з реалізації проекту U-LEAD Марія Горностай, Хмельниччина, за результатами відкритого конкурсу, отримає найбільше від інших областей – аж шість Центрів надання адміністративних послуг з 24. Такі ЦНАПи матиме Старосинявська, Полонська, Чемеровецька,  Новоушицька, Меджибіжзька та Славутська об’єднані територіальні громади.

«На всі ЦНАПи по Україні виділено 800 тисяч євро. Окремо фінансуватиметься інноваційний мобільний, який планують відкрити у Славуті. На нього передбачено 50 тисяч євро», – додає Марія Горностай.

Програма передбачає не тільки ремонт приміщення, зміну планування. За кошти Євросоюзу мають придбати меблі й обладнання. Також фахівці допомагають громаді розробити документацію для ЦНАПу, обрати модель і визначити спектр послуг, які там надаватимуться. У рамках програми U-LEAD навчатимуть і персонал ЦНАПів та залучатимуть населення до участі й контролю прийнятття рішень на місцевому рівні.

«Вигравши у конкурсі, ми зробимо свій новий ЦНАП. Люди будуть задоволені, не доведеться їздити в Летичів чи Хмельницький, тому що всі послуги надаватимуться на місці. Їздити на таку відстань було дуже незручно, а тепер все буде легше», – переконаний голова Меджибіжзької ОТГ Михайло Демків.

Загалом в рамках проекту до 2020 року передбачається відкриття від 400 до 600 Центрів адмінпослуг в ОТГ України.

Читайте також: Проекти створення ЦНАПів у об’єднаних тергромадах  Хмельниччини увійшли до числа найкращих проектів України

Автор: Тетяна Новак