Новини
Суспільство

На соціально-економічний розвиток прилеглих до Хмельницької АЕС територій Уряд спрямував більше 22 мільйонів гривень

 12 квітня Уряд прийняв постанову № 260, якою розподілив кошти загального фонду державного бюджету 2017 року між адміністративно-територіальними одиницями, які мають право на отримання субвенції, в обсязі 137,5 млн. гривень.

На виконання Закону України “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку” Законом України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження атомних електростанцій.

Фінансування виділено місцевим бюджетам міст та районів Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Рівненської, Волинської, Хмельницької та Миколаївської областей, на територію яких поширюється зона спостереження атомних електростанцій ДП “НАЕК “Енергоатом”, а саме Запорізької АЕС, Рівненської АЕС, Хмельницької АЕС та Южно-Української АЕС. В умовах дефіциту бюджетів місцевих рівнів завдяки цим коштам регіони вирішують чимало своїх нагальних потреб.

У 2017 році заплановано перерахувати з державного бюджету місцевим бюджетам зони спостереження Хмельницької АЕС:

Зона спостереження Хмельницької АЕС 22 млн. 274,9 тис. грн.
Хмельницька область (обласна рада)4 654,4 тис.грн.
Рівненська область (обласна рада)2 028 тис. грн.
Славутський район (Хмельницька область)1 547 тис. грн.
Ізяславський район (Хмельницька область)2 911,2 тис. грн.
Білогірський район (Хмельницька область)297,3 тис. грн.
Шепетівський район (Хмельницька область)82,4 тис. грн.
Острозький район (Рівненська область)2 242,6 тис. грн.
Гощанський район (Рівненська область)714 тис. грн.
Здолбунівський район (Рівненська область)496 тис. грн.
м. Славута (Хмельницька область)2 817 тис. грн.
м. Острог (Рівненська область)1 232,9 тис. грн.
м. Нетішин (Хмельницька область)3 341,2 тис. грн.

Довідково:

Відповідно до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», населення територій, на яких діють ядерні установки, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності цих ядерних об’єктів.

Відповідно до даного закону експлуатуючі організації (оператори ядерних установок) сплачують збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 1% вартості реалізованої електроенергії (без урахування ПДВ). Окрім того, оператори АЕС сплачують збір за зберігання відпрацьованого ядерного палива у спеціалізованих сховищах.

Відповідно до діючого законодавства, розподіл коштів між бюджетами обласних, районних та міст обласного підпорядкування здійснюється з урахуванням кількості населення, яке проживає у зонах спостереження, та пропорційно до обсягів товарної продукції АЕС.

Розподіляються  кошти між даними  бюджетами у наступному співвідношенні:

  • обласні бюджети – 30%;
  • бюджети районів і міст обласного підпорядкування зон спостереження (за виключенням  монофункціональних  міст – супутників ядерних установок) – 55 %;
  • бюджети монофункціональних міст – супутників ядерних установок  – 15 %.

Кошти спрямовуватимуться у вигляді субвенцій з Державного бюджету до місцевих бюджетів.

 

Джерело

Автор: Алла Самойленко