Новини
Суспільство

Хмельницькі чиновники з представниками бізнесу говорили про зарплати, податки і легальну зайнятість

На недавньому форумі-нараді, який проводила Хмельницька міська рада з роботодавцями, обговорювалися питання підвищення рівня заробітної плати, легалізація тіньового бізнесу і тіньової зайнятості, своєчасність і повнота сплати податків та соціальних внесків.

На зібрання були запрошені керівники 20 підприємств, на яких рівень зарплати залишається меншим законодавчо встановленого мінімуму

Заступник голови міської ради  Андрій Бондаренко повідомив, що офіційно зареєстрованих підприємців стало на 300 більше, міський бюджет перевиконаний на 166 млн.гривень. За звітами податківців, на 5% виросла кількість суб’єктів господарської діяльності, фонд оплати праці зріс на 11%, а середня зарплата застрахованих працівників складає 4134 гривні. Штатні працівники у першому кварталі поточного року мали середню зарплату дещо вищу – 5209 гривень. Але це менше, ніж у середньому по області (5226 грн.) і Україні (6304 грн.).

Невелику –  у межах 1600-2900 гривень – заробітну плату  виплачують своїм працівникам на таких підприємствах, як  ТОВ “Продпромсервіс”, ТОВ ХКФ “Кондфіл”, ПП “Охоронна фірма “Пікет”, ТОВ “Браво”, ТОВ “Магазин “Галич”, ПП “Баварія Захід”, ПП “Козацька Варта”, ТОВ “Клініка Оксфорд медікал Хмельницький” та інші.

У зв’язку з підвищенням мінімального розміру зарплати деякі підприємці почали переводити працівників на неповний робочий день і тиждень  або оформлювати з ними договори цивільно-правового характеру, на які не розповсюджується законодавство про працю. Серед таких — ТОВ “Євротрейд Хмельницький”, ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза”, ТОВ “Продінвест”, ПрАТ “Видавництво “Поділля”, ТОВ фірма “Дует ЛТД”, ПП “Приватна охорона” та інші. Загалом подібні трудові відносини використовує 301 юридична особа.

Але є у місті і такі підприємства, які платять персоналу досить непогані зарплати :  ПП “Макротрейд” — середня зарплата 15,5 тисячі гривень, філія ТОВ “Щедро” — 13,3 тисячі, ПНЗП “Корпускула” — 13 тисяч, ТОВ “Дювельсдорф Україна” — 10,3 тисячі, ПрАТ “Мікросистема” — 10,1 тисячі гривень.

Високий рівень в оплаті праці зберігають потужні промислові підприємства міста: ТДВ “Хмельницькзалізобетон” — 9,6 тисячі гривень, ПАТ “Хмельпиво” — 7,2 тисячі, ДП “Новатор” — 6,5 тисячі, ПАТ “Укрелектроапарат” — 6,2 тисячі гривень.

Не оминули на форумі і питання взаємовідносим роботодавців і найманих працівників на ринках Хмельницького. Офіційно на 41 ринку міста працюють 11 тисяч платників податків. Однак проблема тіньової зайнятості існує.

Незабаром міська влада отримає право здійснювати перевірки щодо тіньової зайнятості з відповідним накладанням штрафів від 96 до 320 тисяч гривень. Однак у міській раді обіцяють не зловживати штрафами, “які здатні знищити підприємництво, а застосовуватимемо їх лише до тих, хто не реагуватиме на наші попередження щодо порушень законодавства про працю”. На ринках Хмельницького – 18 тисяч робочих місць. Для їх  легалізації фахівці управління праці та соціального захисту населення проводять роз’яснювальну роботу.

У процесі форуму-наради запрошені роботодавці могли отримали необхідні поради і консультації податківців та фахівців управління Держпраці, колег з Об’єднання організації роботодавців Хмельницької області.

За матеріалами публікації proskuriv.info

Автор: Алла Самойленко