Новини
Суспільство

Бібліотекарі Хмельниччини вчилися відрізняти правду від фейків

У наш час інформаційний простір надзвичайно наповнений. За допомогою інформаційних повідомлень можна оприлюднювати факти, ділитися знаннями. Але, на жаль, за допомогою інформації можна маніпулювати людською свідомістю. До того ж,  інформація може бути достовірною і недостовірною. Тому орієнтуватися у інформаційному просторі  дуже важливо, а це можливо тілько тоді, коли є певні навички.

Днями у Хмельницькій обласній науковій бібліотеці провели тренінг для  працівників публічних бібліотек області. Захід організували з метою навчити бібліотекарів визначати орієнтири в інформаційному просторі, формувати захист від маніпуляцій, бути свідомим споживачем медіапродукту та ділитися знаннями, які отримали, з користувачами бібліотек.
Впродовж дня учасники тренінгу обговорювали різні теми: «Як відрізнити достовірну і недостовірну інформацію. Що таке «джинса», «Визначення довіри до ЗМІ», «Ключові принципи медіаграмотності». Активно дискутували з приводу незалежності журналістики, вчилися відрізняти правду від «фейків».

Модератором заходу виступила Тетяна Смолдирева, медіаексперт Інституту демократії імені Пилипа Орлика, декан кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, заслужений журналіст України. Участь у тренінгу взяла головний спеціаліст управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Ніна Власюк.

На завершення тренінгу учасники поділилися планами застосування отриманих знань  та можливості допомоги у формуванні громадської думки в умовах інформаційної та реальної агресії з боку Росії.

Джерело

 

Автор: Алла Самойленко