Новини
Суспільство

 На Хмельниччині  квартир за півціни для переселенців та ветеранів АТО немає

Окрім підписаного закону бракує  змін до низки підзаконних актів, що визначають порядок участі у житлових програмах…

Хмельницьке регіональне управління Державного фонду сприяння   молодіжному житловому будівництву не готове надавати вимушеним переселенцям та  ветеранам  АТО  50 відсотків знижки на будівництво і придбання житла.  Хоча відповідні зміни до вітчизняного законодавства набули законної сили  ще у квітні, (Президент підписав їх 8 квітня 2017 року-ред.) Кабінетом міністрів України  досі не розроблено  порядку, яким би визначався конкретний механізм  надання такої пільги, джерела фінансування та уточнений  обсяг коштів, які будуть спрямовані на ці цілі. Окрім можливості  придбати відразу за півціни нерухомість для вирішення своїх житлових питань родини з числа внутрішньо переміщених осіб та ветерани АТО  відтепер ще й мають законодавцем надане право на отримання довготермінового пільгового кредиту  терміном до 30-ти років під 7 відсотків річних.

Однак в  новоствореному Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб наголошують: поки що законного шляху, який дозволив би приєднатись учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам до участі у зазначених державних програмах не існує. Бо окрім підписаного закону бракує  змін до низки підзаконних актів, що визначають порядок участі у житлових програмах, пакет документів, які повинні надавати претенденти на житло, та залишаються невирішиними інші питання, пов’язані з функціонуванням програм.  До того ж  усі ці права досі не підкріплені фінансово. Наразі сума коштів, передбачена на реалізацію нових ініціатив  депутатів Верховної Ради України, а також на  виконання державних програм щодо державної підтримки молодих родин  у цьогорічному бюджеті дорівнює нулю.  Минулого року народні депутати на ці цілі теж не передбачили ні копійки. Із низки цільових соціально-економічних програми будівництва (придбання) доступного житла, розроблених та прийнятих на підтримку житлового будівництва в Україні та підтримку будівельної галузі  у 2017 році профінансовано лише  один із сегментів програми “Доступне житло”  на загальну суму 28 мільйонів гривень. За  ринковими цінами на нерухомість,  які склалися на нинішній час у Хмельницькій області, за ці гроші можна придбати не більше 70-ти квартир.

 

Для довідки: Наразі в Україні поліпшення житлових умов потребує понад 650 тисяч родин із яких 10 %- це молодь до 35-ти років. Водночас у цій статистиці не відображається кількість вимушених переселенців. За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб вимущених переселенців  в Україні нині понад півтора мільйона (1 млн 587 тис. людей). Лише у Хмельницькій області нині проживає  майже 7 тисяч учасників бойових дій, близько 80-ти  інвалідів війни та понад 200 членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Автор: Адміністратор сайту