Новини
Суспільство

Обережно: на Хмельниччині цвіте амброзія

 

Вперше на Хмельниччині амброзію виявили  більше десяти років тому, тоді ж і почали боротися з нею. Зараз карантинний бур’ян знову йде у наступ.

Цвіте амброзія з липня і до кінця літа. Ця яскраво-зелена рослина становить небезпеку для здоров’я людини. До кінця XVIII століття Євразія прекрасно обходилася без неї, а в 1873 році, як свідчить історія, вона була завезена в Європу разом з насінням червоної конюшини. У 1914 році амброзія була зафіксована в Україні. Її в якості лікарського засобу – замінника хіни, культивував німець на прізвище Крікер. Пізніше амброзія була завезена на південний схід України з-за кордону з фуражем для армії Денікіна. А після Великої Вітчизняної війни насіння ще раз було у великій кількості занесене на колесах вантажних автомобілів – «студебеккерів». Як результат, за століття цей вид розселився на європейських територіях на площі понад 5 млн. га.

Амброзії багато і на Хмельниччині і стає все більше не тільки при дорогах, а й  у населених пунктах.

Амброзію  полинолисту називають карантинним бур’яном і боротися з нею особливо важливо до періоду цвітіння. Небезпечний саме пилок квітуючої рослини. Під мікроскопом він має вигляд кульки з гачечками. При вдиханні людиною пилку амброзії, він зачіпляється цими гачечками за слизову поверхню дихальних шляхів, що викликає їх подразнення і, як наслідок, бронхіт. Людина починає задихатися. І хоч  особливо страждають під час цвітіння амброзії астматики і алергіки, навіть абсолютно здoрова людина може перетворитися в алeргика, якщо протягом декількох тижнів буде змушена дихати повітрям, в якому міститься багато пилку амбрoзії. А набута таким чином алeргія практично невиліковна.

Симптоми реакції на амброзію подібні до симптомів, викликаних будь-яким пилком дерев і трав, коли він потрапляє в організм або вступає в контакт із шкірою. Найбільш поширені з них:
– нежить;
– свербіж та почервоніння очей;
– сльозоточивість;
– сверблячка шкіри;
– кашель або хрипи;
– біль або першіння в горлі.

Амброзія раніше не була рослиною, характерною для Хмельниччини. Ймовірно, вона перекочувала з південно-східних областей України. Амброзія не потребує сприятливих умов для проростання і добре росте після скошування.

Тож амброзія треба встигнути вирвати з корінням, поки вона не зацвіла. Зірвані рослини знищують, спалюючи, або пакуючи у пакети, щоб вони там перегнивали. Також допомагають боротися з амброзією гербіциди. Але застосовувати їх у межах населеного пункту проблематично. А відтак залишається виривати до цвітіння рослину і знищувати.

 

Автор: Алла Самойленко