Новини
Події

Нестача кисню у річці Случ на Хмельниччині може бути причиною загибелі риби

Уже двічі за цей рік поблікувалися повідомлення про загибель риби у річці Случ: у березні риба гинула поблизу села Воронківці та у червні на водосховищі у селі Самчики Старокостянтинівського району.

7 серпня цього року під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), спеціалістами Держекоінспекції у Хмельницькій області було обстежено берегову  лінію дамби річки Случ водосховища села Самчики що у Старокостянтинівському районі. Під час обстеження було встановлено, що риба у водному об’єкті млява і малорухлива. Фактів загибелі водних живих ресурсів державними інспекторами не зафіксовано.

8 серпня державними та громадськими інспекторами з охорони довкілля Хмельницької області були проведені обстеження річки Случ на території Сахновецької, Самчиквської та Лидигівської сільських рад, а також водосховища сіл Сахнівці, Самчики та Губин Старокостянтинівського району.  При обстеженні виявлено масову загибель водних живих ресурсів (риби) в районі мосту через річку Случ між селами Красносілка та Сахнівці та на водосховищі села Сахнівці. Не краща ситуація спостерігалась і на водосховищах сіл Губин та Самчики. Більшу частину мертвої риби прибило до берега вітром.

З метою з’ясування обставин, що могли би спричинити масову загибель риби, Держекоінспекцією відібрані проби води для проведення інструментально-лабораторних досліджень та проведено облік кількості загиблої риби. Окрім того, під час обстеження були проведені вимірювання концентрації розчинного кисню у водоймах, який складає в середньому 0,5мг/см3.

Про подальші дії та вжиті відповідні заходи громадськість буде проінформовано додатково.

Для довідки: Один літр повітря містить близько 210мг/см3 кисню. У такому ж об’ємі води кисню не більше 10мг/см3., тобто у 20 разів менше, ніж у повітрі.

Для нормальної життєдіяльності коропа потрібно, щоб на один літр води припадало 3-8 мг/см3 кисню. При його концентрації 2мг/см3 у літрі води риба поводиться неспокійно, випливає на поверхню і ковтає повітря; при концентрації 0,5мг/см3 короп швидко гине від задухи.

Судак і лящ засинають, коли вміст кисню в одному літрі води знижується до 2мг/см3, а лососеві (наприклад – форель) – до 1,5 мг/см3.

Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть. Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби від нестачі або відсутності кисню.

Держекоінспекція звертається до всіх небайдужих мешканців області періодично проводити заміри розчинного кисню у воді та, за можливості, сприяти проникненню кисню у водойми. Одним із таких можливих шляхів є аерація за допомогою моторних човнів, під час якої відбувається розприскування води в атмосфері та насичування її киснем.

При виявленні мору риби просимо всіх звертатись на телефон «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області 0382-70-28-34.

Інформація Держекоінспекції у Хмельницькій області.

Автор: Алла Самойленко