Новини
Події

«Медовий Спас» по-хмельницьки: руханка-кричалка, бойовий гопак, ложка дьогтю та бочка меду

Гучно розрекламований у місті фестиваль меду найпалкішим своїм прихильникам одразу ж підніс неприємний сюрприз. Ті містяни, які повірили ЗМІ (які, в свою чергу, повірили сайту міської ради) й орієнтувалися на початок фестивалю о 10.00, були прикро вражені. Навіть спізнившись на заявлений початок заходів та прийшовши у п’ятницю, 18 серпня, близько опівдня до парку, вони змушені були «цілувати браму» та йти ні з чим. Інформаційний плакат на вході до парку чітко й ясно свідчив – фестиваль починається о 14.00 і не раніше. Тож почухавши потилиці, дехто розвертався і йшов геть, щоб повернутися згодом. Або ні.

Ще одним неприємним сюрпризом стало те, що обіцяного кінного театру (анонсованого спочатку на 16.00, а потім перенесеного на 14.00) не було взагалі. Тож ті, хто планував на фесті подивитися на коників, теж пішов ні з чим. Щоправда, швидше за все, тут спрацював фактор погоди, адже у 30-градусну спеку ніхто би не ризикнув перевозити тварин та виступати з ними. Отож від кінного театру з козацьким кулішем залишився на фестивалі лише останній. Але про це згодом.

Та попри ці дрібні неприємності, перший день «Медового Спасу» виявився насиченим та цікавим.

Почався фестиваль жваво. На спортивному майданчику зібралася найактивніша публіка – дітлахи. Їм запропонували долучитися до веселої розваги – руханки. Під музику хлопчаки та дівчатка активно стрибали, підтанцьовували, крутилися, словом, робили все, що їм показував ведучий. Троє найактивніших після «розігріву» отримали призи – квитки на атракціони. Але оскільки призи ще залишилися, дітлахам влаштували додаткове змагання – хто гучніше прокричить «Гарного дня!». Тож  малеча, присідаючи та червоніючи від зусиль, кричала запропоновану фразу. І ще двоє щасливчиків отримали свої призи.

А на центральній алеї (вона ще називається «Квіткова») тим часом підготувалися до демонстрації своїх вмінь тхеквондисти та майстри бойового гопака. Перші показували техніку володіння тілом, а другі – техніку володіння зброєю та тілом. А після виступу козаків всім бажаючим (а це були, знову ж таки, діти) влаштували майстер-клас – вчили, як правильно вправлятися з шаблею, палицею, довбнею та ціпом. Щоправда, вправляти з останнім малечі було не під силу, але шаблі, довбню та палиці вони випробовували залюбки.

А тим часом обабіч центральної алеї розставили свій крам народні умільці, медівники, кулінари та ресторатори. Ляльки-мотанки, вироби з дерева та глини, вишиванки, сувеніри, солодощі, смажене м’ясо різних видів та способів приготування, картопляні чіпси на паличках – все, що душа забажає, можна було придбати та скуштувати.

І – мед. Звісно ж, адже фестиваль – медовий. Мед білий, жовтий, коричневий. У скляних банках, пластикових контейнерах та пляшках. Медовуха та медовий квас. Словом, меду стільки, що очі розбігалися. Щоправда, до деяких прилавків підійти було страшнувато, оскільки навколо них юрмилися цілі рої ос.

Офіційно ж фестиваль відкрили о 18.00. Спочатку центральною алеєю «Парадом бджілок» промарширував народний колектив мажореток «Альфа», за ними дріботіли яскраво одягнені дівчатка, а за ними – суворий та урочистий духовий оркестр. Показавши свою майстерність на майданчику перед головною сценою, мажоретки поступилися місцем міському голові Олександру Симчишину, який і відкрив нарешті фестиваль. В першу чергу проголосивши слова вдячності тим, завдяки кому ми можемо сьогодні жити в безпеці, влаштовувати фестивалі та відвідувати їх, – солдатів, які боронять країну на сході, Олександр Сергійович згадав також полковника Олександра Бойка, прощання з яким відбудеться сьогодні, у суботу, 19 серпня, на Майдані Незалежності об 11.00, та попросив присутніх вшанувати воїна хвилиною мовчання.

А потім розповів про історію фестивалю меду та про те, що мріє, аби Хмельниччина стала столицею цього солодкого продукту. Медівників, які представляли свою продукцію на фестивалі, нагородили грамотами та приємними подарунками.

І на завершення офіційної частини відбулося освячення кошиків із медом, яблуками та квітами – молитвою та свяченою водою.

Що ще було цікавого у парку ім. Михайла Чекмана у перший день фестивалю, читайте в наступних публікаціях. І на забувайте, фестиваль «Медовий Спас» триватиме ще у суботу та неділю. І у програмі ще багато цікавого.

Приходьте!

Автор: Тетяна Новак