Новини
Освіта

У Ізяславі долучилися до написання Сімнадцятого радіодиктанту національної єдності

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності  – це унікальна подія, яка відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Українське радіо започаткувало акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі, за бажанням, можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймаються лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. В другому випадку  роботу слід відсканувати або сфотографувати.

Із самого ранку на дошках оголошень міста Ізяслав учні-активісти Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 розмістили листівки-наклейки із закликом спілкуватися українською мовою.

На заклики організаторів проведення диктанту національної єдності на Ізяславщині відгукнулися  учнівські та педагогічні колективи загальноосвітніх закладів Ізяславського району. Учні та вчителі провели флеш-моби справжніх шанувальників української мови.

Так, до написання диктанту долучилися лідери учнівського самоврядування Ізяславської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 на чолі із президентом шкільної держави, відмінником навчання Вікторією Кучерук та педагогом-організатором Наталією Притульською. В інших загальноосвітніх закладах району фактично відбувся флеш-моб за участю друзів, однодумців, колег, товаришів різного віку. Також не залишилися осторонь і педагоги-наставники, які також взяли участь у написанні диктанту.

Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбувається у грудні. В прямому ефірі ведучі та автор розкажуть про кількість листів, географію, особливості тексту та найбільш поширені помилки. Переможці отримують призи та привітання в прямому ефірі.

Радіодиктант упродовж 17 років дуже суттєво змінювався, і від статусу перевірити, чи грамотно пишемо,  на сьогодні дійшов до статусу величезного масового міжнародного флеш-мобу.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець