Новини
Освіта

День відкритих дверей у Апеляційному суді Хмельницької області

Апеляційний суд Хмельницької області вчергове відкриває двері для школярів. Цієї п’ятниці в суді «гостювали» учні 10 та 11 класів міської ЗОШ № 25 та десятикласники Хмельницького спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки.

Якщо минулої п’ятниці з учнями 7 класу куратор Дня відкритих дверей Юлія Салдан гралася в інсценізоване судове засідання, то родзинкою заходу зі старшокласниками став інтелектуальний діалог.

«Нещодавно в апеляційному суді ми зустрічалися з вчителями правознавства – це дало поштовх для ініціювання уже з їхнього боку таких зустрічей. Особливість сьогоднішнього Дня відкритих дверей – інтелектуальна дискусія із суддями. Школярі проявили неабияку цікавість і активність у діалозі», – зазначила Юлія Салдан.

Головною тематикою зустрічі учні  ЗОШ № 25 визначили роль суду у боротьбі з корупцією в Україні, адже якраз почали вивчати правознавчий курс «Запобігання корупції». Насамперед  школярам показали сюжет із програми «Слово Феміди» про чи не найбільш резонансну корупційну справу, що є у провадженні Хмельницького міськрайонного суду – так звана «справа тернопільських прокурорів».

Про особливості розгляду «корупційних» проваджень учням розповів суддя-Секретар кримінальної палати Сергій Болотін. Він, зокрема, наголосив, що такі справи не займають вагомої частки серед справ, що розглядає  суд, проте, через ЗМІ саме вони набувають значного розголосу.

«У нас, в апеляційному суді, на розгляді зараз перебуває лише одне кримінальне провадження про отримання неправомірної вигоди: суд першої інстанції за отримання хабара в кілька тисяч доларів дав крупному чиновнику 7 років. Тепер він оскаржує такий вирок», – розповів Сергій Болотін.

Вже за годину судді і працівники апарату суду зустрічали ліцеїстів спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки. На початку – також відеосюжет, але вже з новин, про одну з головних проблем судової системи – кадровий голод. Відтак, чи не найбільше уваги учасники діалогу приділили тому, який шлях потрібно пройти до суддівського крісла.

«Дуже довгий, тернистий і важкий», – посміхаючись, зауважив криміналіст Сергій Болотін.

«Але, якщо ви маєте ціль стати суддею, сміливо ідіть до неї, і вам все обов’язково вдасться», – додала суддя цивільної палати, заступник голови апеляційного суду області Інна П’єнта.

На підтвердження – відеоролик Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про умови добору суддів у місцеві суди і претендентів на ці посади, що успішно пройшли його перший етап.

Для учнів школи № 25 і ліцеїстів відвідини апеляційного суду завершилися розповідями помічника судді Анни Сацюк та судового розпорядника Віти Сівіцької про свої професійні обов’язки і особливості роботи й традиційною екскурсією залами судових засідань з можливістю посидіти і пофотографуватися у суддівських кріслах.

«Сівши у крісло, я відчула насамперед відповідальність. Відповідальність за людське життя і долю. Та й взагалі: навіть присутність у суді, в залі судових засідань вже дисциплінує», – емоційно підсумовує День відкритих дверей ліцеїстка Інна Гуменна.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець