Новини
Події

Хмельницька міська рада виставила чергові умови перевізникам

 Хмельницька міська рада на своїй черговій двадцятій сесії змінила  порядок відшкодування витрат на  перевезення пільговиків у громадському транспорті.

Тепер гроші на покриття витрат з казни міста виділятимуть тим, хто  облаштує транспортні засоби валідаторами. Після того, як зміни набудуть чинності, реальні  шанси отримати відшкодування з міського бюджету матиме лише Комунальне підприємство «Електротранс», яке  наразі має практично усе необхідне оснащення.

Решті перевізників доведеться вкласти чимало коштів на оснащення своїх автобусів та мікроавтобусів валідаторами та іншими системами обліку  пасажирів, щоб претендувати на  відшкодування витрат із міської казни.

Наразі перед приватними перевізниками дилема: купувати оснащення для обліку пільгового пасажиропотоку чи погодитися на  пропозицію одного з  державних банків, який  запропонував надати в аренду системи обліку за  500 гривень абонплати в місяць.

Як зазначив заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко,  вслід за «Електротрансом» відшкодування зможуть отримати ті перевізники,  котрі  для обслуговування своїх маршрутів  використовують автобуси великої місткості. Адже  запровадження системи електронного квитка для пільговиків і придбання апаратури для них буде менш затратним, зогляду на кількість пасажирів, яку може одночасно вмістити один великий автобус.

Таким чином міська влада намагається зацікавити більшу кількість приватних перевізників – власників  автобусів великої місткості працювати  у сфері громадського транспорту обласного центру. В разі запровадження Е-квитка  приватному перевізнику, обіцяє міська влада, буде відшкодовуватися уся сума, витрачена на перевезення пільговиків.

Внесення змін в положення міські обранці ухвалили одноголосно.  Окрім цього, до переліку тих, хто має право безплатно їздити в громадському транспорті, не залежно від його форми власності (комунальної чи приватної – авт.), внесено  членів сімей загиблих учасників АТО (правда, не розшифровано, чи цю пільгу отримуватимуть  родини тих, чиї чоловіки і батьки загинули в українсько-російській війні, будучи в складі добровольчихї загонів –авт.).

Також новим рішенням міської ради посилена відповідальність перевізників за необґрунтовано відмову громадянам у безкоштовному проїзді. У разі 5 порушень у перевезеннях пільговиків протягом місяця, відшкодування перевізник за цей місяць може не отримати.

 На  наступній черговій сесії Хмельницької міської ради депутати планують також  чітко виписати умови за яких пільговики матимуть право їздити в громадському транспорті безплатно. Зокрема планується внести пункт, яким пільговиків зобов’яжуть користуватися в громадському транспорті своєю соціальною банківською карткою, а не пред’являти посвідчення.

Нагадаємо, підвищення вартості проїзду в хмельницькому громадському транспорті не буде.

Автор: Катерина Прокопець