Новини
Події

Представники Великої Британії відвідали ХАЕС

 30 січня цього року Хмельницьку АЕС відвідали представники Департаменту міжнародної торгівлі Посольства Великої Британії в Україні.

Відбулася зустріч із генеральним директором електростанції Миколою Панащенком, керівництвом підрозділів, у ході якої гості мали можливість познайомитись із різними напрямками діяльності Хмельницької АЕС. Микола Сергійович акцентував увагу на тенденцію покращення показників у сфері підвищення безпеки діючих енергоблоків. Відповідальне ставлення персоналу електростанції до своїх професійних обов’язків дає можливість виконувати щорічні завдання із виробництва електроенергії. Генеральний директор для прикладу розповів про досягнення колективу  у 2016 році.

За його словами, саме тоді вдалося досягти на першому енергоблоці ХАЕС рекордного коефіцієнта встановленої потужності – 86,7 відсотка – найкращого показника за всю історію експлуатації 13 енергоблоків ВВЕР-1000 України. Це дало можливість виробити рекордну кількість електроенергії – 7618 млн кВт*год.

Спеціаліст Департаменту міжнародної торгівлі з питань ядерної енергетики Міністерства міжнародної торгівлі Великої Британії Девід Хюз поцікавився складовими такого успіху.

«Протягом 2016 року ми не мали порушень у роботі діючих енергоблоків, крім цього вдалося скоротити терміни проведення планово-попереджувальних ремонтів», – зазначив Микола Сергійович. – Зараз спеціалісти електростанції працюють над реалізацією заходів із продовження терміну експлуатації першого енергоблока».

Під час ознайомлення із діяльністю Хмельницької АЕС Девід Хюз підкреслив, що аналізуючи здобутки електростанції, слід відзначити грамотний ремонтний персонал.

Микола Панащенко акцентував увагу гостей на екологічних аспектах, суть яких ґрунтується на мінімалізації впливу роботи Хмельницької АЕС на довкілля. Відтак поруч із електростанцією гніздяться різні види птахів, у водоймах підтримують свою популяцію бобри. Це з позитивного боку характеризує стабільну екологічну обстановку у зоні спостереження електростанції.

Про перспективи міжнародної співпраці Хмельницької АЕС познайомив учасників зустрічі заступник головного інженера із електрообладнання та систем контролю і управління Олександр Копійко. За його словами, зараз активно розглядаються проекти щодо відновлення роботи лінії електропередачі «ХАЕС – Жешув». Починаючи із 2014 року проведено ряд зустрічей і переговорів із представниками енергетичної галузі Польщі, де зацікавлені у відновленні такої співпраці.

Три роки тому підписано тристоронній Меморандум між «Енергоатомом», «Polenergia» та НЕК «Укренерго» про започаткування енергетичного моста «Україна – Європейський Союз». Вирішено розширити так званий Бурштинський енергетичний острів із включенням до нього другого енергоблока ХАЕС. Є кілька варіантів вирішення завдання експорту електроенергії. Планується, що 2 лінії, «ХАЕС – Західноукраїнська» і «ХАЕС – Жешув», перейдуть на паралельну роботу із енергосистемою Євросоюзу, а «ХАЕС – ЧАЕС» (згодом «ХАЕС – підстанція Київська») разом із лініями 330 кВ залишаться у об’єднаній енергосистемі України.

Представники Посольства Великобританії поцікавились перспективами завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Грунтовну інформацію з цього питання надав заступник генерального директора Хмельницької АЕС із капітального будівництва Олег Рахлінський. Він розповів про низку заходів, які проведені для консервації споруд, обладнання. Увага була акцентована на тому, що на сьогодні вивчаються можливості застосування проекту, який пропонує чеська «Skoda JS a.s.». Мова йде про звичний для наших атомників аналог – ректор ВВЕР-1000. Підписано протокол про наміри та ведуться переговори про ухвалу відповідного договору.

Для його прийняття потрібно схвалити Кабміном скориговане тех­ніко-економічне обґрунтування будівництва третього та четвертого енергоблоків. Воно вже пройшло державну експертизу. Тепер черга за низкою урядових структур, контролюючих органів. Це дасть можливість підійти до прийняття Верховною Радою України відповідного закону. При прийнятті рішення буде враховано думку громади, яка мешкає на території зони спостереження Хмельницької АЕС.

Після завершення зустрічі із керівництвом Хмельницької АЕС у представників Посольства Великобританії в Україні з’явилась нагода оглянути машзал та блочний щит управління другого енергоблока, майданчик третього енергоблока.

Підбиваючи підсумки перебування на Хмельницькій АЕС, Девід Хюз сказав, що у британських фахівців у сфері ядерної енергетики накоплено чималий досвід, який може стати у пригоді. Крім цього, реальною є можливість співпраці із залучення інвестицій для збільшення енергетичного потенціалу України.

«Перебуваючи на Хмельницькій АЕС, я переконався у високій професійності ваших  спеціалістів. Це може бути хорошим підґрунтям для подальшої співпраці», – наголосив іноземний гість.

Автор: Катерина Прокопець