Новини
Події

В місті-супутнику Хмельницької АЕС відбулась попереджувальна акція протесту

12 квітня цього року у Нетішині відбулась попереджувальна акція протесту працівників Хмельницької атомної електростанції, під час якої висловлювалось обурення несправедливим ставленням до нагальних проблем атомної енергетики та промисловості України з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перед мітингувальниками кількістю понад дві тисячі учасників виступив голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук. Він озвучив основні проблемні питання, з якими зараз стикаються українські атомники. За його словами, статистика останніх років свідчить, що атомна генерація покриває понад 55 відсотків потреб країни в електроенергії, а у найнапруженіші періоди її частка у загальному енергобалансі сягала 68 відсотків. Водночас ДП «НАЕК «Енергоатом» постійно живе у борг. Рівень розрахунків Енергоринку з Компанією погіршується день від дня. Лише за 2015-2017 роки заборгованість перед атомною експлуатуючою організацією зросла з 10,9 млрд. грн. до 12,6 млрд. грн., а на даний момент це вже – 12,7 мільярдів гривень, повідомляє прес-служба ВП “Хмельницька АЕС”.

Системне збільшення заборгованості додатково обтяжують дискримінаційні рішення НКРЕКП. Торік встановлений тариф для НАЕК «Енергоатом» переглядався тричі і в середньому становив 47,41 коп/кВт*год, що є найнижчим тарифом у світі для атомних електростанцій. Профспілковий лідер також наголосив, що тарифний диктат державного Регулятора набуває незрозумілого характеру, адже тариф приватних ТЕС становить 1,75 грн за 1кВт*год, а для АЕС – 54,03 коп. Проте це не зупинило НКРЕКП, яка своєю постановою торік забрала кошти із пріоритетних напрямів діяльності «НАЕК «Енергоатом». Відтак зменшено фінансування на такі напрямки, як «Нове будівництво» (ЦСВЯП у зоні відчуження) – на 56 відсотків; «Підвищення безпеки енергоблоків АЕС» – на 36 відсотків; «Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС» – на 50 відсотків і «Технічний розвиток, реконструкція, модернізація основного і допоміжного обладнання» – на 25 відсотків. Така «підтримка» атомної енергетики унеможливлює як продовження життєвого ресурсу, так і ставить під загрозу поточну експлуатацію енергоблоків.

Свою солідарність із вимогами атомників продемонстрували міський голова Нетішина Олександр Супрунюк та міський голова Славути Василь Сидор. Вони закликали боротися за свої права в рамках чинного законодавства.

На завершення заходу головою профкому Хмельницької АЕС Михайлом Гуком була озвучена Резолюція учасників акції протесту, яку схвалили учасники акції.

Автор: Тетяна Новак