Новини
Події

Спадкоємиця земельного паю хоче розірвати договір оренди

Припинити дію договору оренди нерозподіленої (невитребуваної) земельної ділянки площею 0,8748 га, укладений 22 червня 2016 року між Ярмолинецькою райдержадміністрацією та приватним агропідприємством – таке рішення виніс Ярмолинецький районний суд , задовольнивши позов місцевої жительки.

Прохання розірвати договір оренди земельної ділянки позивачка пояснила тим, що вона оформила право власності на цю ділянку, яка дістала їй у спадок.

Після отримання державного акту на землю стала її законною власницею. А тому наполягає: оскільки змінився предмет оренди та статус орендодавця, то донині діючий договір оренди слід вважати припиненим. Утім, численні звернення райдержадміністрації з таким проханням до агрокомпанії-орендаря залишалися без реакції.

У суді представник відповідача заперечила проти задоволення позову, вказавши суду, що предметом договору оренди є нерозподілена земельна ділянка, тоді як предметом свідоцтва про право на спадщину  – земельна частка (пай), також зазначив про порушення позивачкою процесуального права.

Суд, оцінивши усі докази, прийшов до висновку, що позов таки підлягає задоволенню.

«Ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачено, що нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використанням за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі», – зауважує в рішенні суддя, зазначивши, що оспорюваний договір укладено на 10 років, але в будь-якому разі до моменту оформлення права власності на земельну ділянку її власником.

Рішення ще можна оскаржити в апеляційній інстанції.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець