Новини
Здоров’я

Топ-4 наймодніших іграшок та їх небезпека: Бейблейд

Після лідируючого по популярності спіннера, про який ми вже писали,  широке захоплення викликає Бейблейд.

Друге місце у списку модних забавок – БЕЙБЛЕЙД (англ.. Beybladе )

Бейблейд – це  невелика збірна дзига, яка запускається за допомогою спеціального пускового механізму і призначена для битв з іншими Бейблейд  на спеціально відведеному полі. Ціль – «вибити» з поля інших гравців.

Бавитися у Бейблейд на звичайному столі не вийде, адже іграшки просто потрапляють за межі ігрового поля  і бою не вийде. Для використовується спеціальне поле, яке чимось нагадує глибоку миску. І називається воно Beystadium.

У грі є певні правила, хоча всі вони дуже умовні. Двоє або більше гравців запускають на спеціальне поле (Beystadium) свої Бейблейд (дзиги). Перемагає в битві той, хто зможе своєю дзигою вибити Бейблейд суперника з Beystadium, або зупинити Бейблейд суперника. Важливим є те, що якщо чийсь Бейблейд зупинився – це поразка.

Дорослі прихильники цієї гри запевняють, що насильство в грі відсутнє, оскільки його немає в реальності. Та й взагалі, мовляв, не подобається – не грайся. Але ж молодшому школяру притаманна проста цікавість або, в силу психологічних вікових особливостей,   потреба випробувати себе . Тому, як правило, він  не може протистояти спокусі і не грати. Отже, він або вбиває (вибиває іграшку противника) або стає жертвою. Ця іграшка є прототипом спіннера і створена на його основі.

Швидке формування у дитини психологічної залежності від гри схоже на наркотичну, що відчужує її від живого спілкування з дорослими, звужує сферу спільної діяльності дитини і дорослого в родині. Як і в спіннері, у Бейблейді  концентрація сприйнятої інформації обробляється сенсорним моноканалом, що й викликає порушення. Зверніть увагу на те, що ця іграшка настільки захоплює дітей , що ті навіть відмовляються від улюблених ігор і активностей на користь Бейблейда.

Тому перед тим, як купувати своїй дитині таку іграшку, добре подумайте чи дійсно їй це потрібно. Старі звичайні ігри квач, козаки-розбійники, бояри, жмурки, гилка та інші дитячі радощі надають дитині широке поле для інтелектуального і морального тренінгу, пізнання себе і своїх можливостей, розуміння  іншої людини та співчуття до неї.

 

Юлія Орєхова, нейропсихолог

тел.097-665-08-45

 

Автор: Алла Самойленко