Новини
Здоров’я

Медреформа не для всіх: чому деякі хмельничани не можуть підписати декларації із лікарями?

Станом на 29 червня на Хмельниччині уклали договори із сімейними лікарями та педіатрами 417 тисяч подолян, що становить 33 % від усіх мешканців області. Найбільша кількість людей-підписантів у Віньковецькому та Славутському районі.

Але у області є краяни, які не можуть підписати декларації з сімейними лікарями та педіатрами. Три центри ПМСД області не мають підключення до електронної системи e-health.

Серед них Чорноострівський центр Хмельницького району, який обслуговує близько 11 тисяч подолян.

Місцеві кажуть, що лікарі не можуть підписати із ними декларації через те, що у них не закуплені компютери.

«Однією із вимог для медичних закладів первинної ланки, щоб підписати договір із Національною службою здоров’я,  є наявність ліцензії на провадження медичної практики. В Чорноострівському центрі такої ліцензії ще немає,» – розповіла головний спеціаліст  Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Ольга Трач.

Зі слів головного лікаря центру ПМСД у Чорному Острові, документи знаходяться на розгляді у Міністерстві охорони здоров’я України. Як стало відомо, центр уже декілька разів подавав документи на розгляд, але всі рази їх повертали до опрацювання.

«Надіємось, що вони усі моменти доопрацювали та скоро їм видадуть ліцензію. Але для того, щоб увійти у медичну реформу, як інші центри ПМСД у області, потрібно ще змінити статус підприємства на комунальне некомерційне. Цим має зайнятись місцева влада,» – доповнила Ольга Трач.

Така ж ситуація у Волочиському районі село Наркевичі.

Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS

Автор: Катерина Прокопець