Новини
Суспільство

Двісті сторінок розрахунків і сімсот мільйонів гривень забезпечать хмельничанам здорове довкілля

Протягом 2018 року в Хмельницькому відбулась низка заходів щодо створення безпечного довкілля для його мешканців.

Так із січня 2018 року в місті розпочався процес дегазації сміттєзвалища. Щомісяця це приносить кошти для комунального підприємства, а звалищний газ, як продукт розпаду сміття, переробляється в електроенергію. З метою збору небезпечних побутових відходів у місті діє проект «Екобус». Тільки за завдяки йому за три місяці зібрано понад 1,6 тони небезпечних відходів та понад 2000 ламп. В обласному центрі встановлено майже 100 контейнерів для збору ПЕТ-пляшки та 24 контейнери для збору скла. Усе це дозволяє попередити потрапляння частини небезпечних відходів у екостистему.

Та найважливішим кроком на шляху збереження довкілля міста має стати будівництво сміттєпереробного комплексу. Презентація його техніко-економічного обгрунтування відбулась учора у Хмельницькому.

«Тепер ми маємо реальний документтехніко-економічне обгрунтування будівництва комплексу. Понад 200 сторінок розрахунків, аналізу технології механіко-біологічної переробки, вартості підприємства, термінів окупності», повідомив під час прес-конференції міський голова Олександр Симчишин. 

Розробку ТЕО зробило ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства».

Фахівці піддали оцінюванню  механічну переробку сміття  з відновленням матеріалу за рахунок біосушіння; з виробництвом RDF палива й стабілізацією органічної фракції  ТПВ компостуванням у рядах та аеробну стабілізацію в тунелях.

Вартість комплексу складе від 526 млн грн до 676 млн грн.

Джерело

 

Автор: Тетяна Правдива