Новини
Освіта

На Хмельниччині поменшає конфліктів у шкільному середовищі

Популярна в усьому світі форма мирного  розвязання конфліктів прийшла в українські школи. Тепер підлітки самі можуть вирішувати міжособові проблеми у шкільному середовищі за допомогою медіації. Медіаторів, які виконують роль незацікавленої сторони у конфлікті, пропонують шкільні служби порозуміння. Підготовлені старшокласники-посередники ШСП за допомогою відновних практик допомагають своїм одноліткам знайти мирний вихід з конфліктної ситуації, а координує роботу ШСП психолог чи соціальний педагог.

На Хмельниччині шкільні служби порозуміння вже активно працюють у Шепетівському, Волочиському районах та в Нетішині. Тепер до цього переліку долучився й Кам’янець-Подільський.

Влітку ініціативна група, до складу якої увійшли поліцейські, працівники освіти та представники асоціації юристів, запропонувала впровадити шкільні служби порозуміння і в Кам’янці. Сьогодні 17 координаторів, серед яких психологи та соціальні педагоги, та 15 старшокласників уже пройшли перший етап тренінгів із сертифікованими медіаторами. Зараз вони працюють в тестовому режимі, а після завершення  другого етапу навчань увійдуть до складу ШСП в десяти школах міста.

 

Джерело

Автор: Тетяна Правдива