Новини
Суспільство

«Спритники» й «мимрики»: як Хмельницькі осередки парламентських партій використовують Facebook напередодні виборів

Восени 2017 року Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала особливості комунікації парламентських політичних партій з виборцями через соцмережі. Тоді чотири з шести обласних осередків парламентських політичних партій на Хмельниччині мали свої сторінки у Facebook. Це «Народний фронт», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та Опозиційний блок.

Як засвідчив цьогорічний моніторинг, обласні організації таких політичних сил, як «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальна партія Олега Ляшка й досі не вбачають потреби у створенні своїх офіційних сторінок у соцмережах. При цьому в Facebook можна відшукати користувачів «Олег Хмельниччина Радикальна» і «Олег Ляшко Франко», які публікують новини про діяльність Радикальної партії Олега Ляшка на Хмельниччині.

ОПОРА детально проаналізувала активність обласних осередків парламентських політичних сил у Facebook за датою створення сторінки, кількістю підписників, кількістю дописів, уподобань, поширень, коментарів. Оцінювався також вигляд контенту (фото, відео, посилання на публікації, нотатки, текстові повідомлення). Крім того, було виокремлено осіб, яких найчастіше згадують партійці.

«Спритники» й «мимрики» соцмережі

Першими створили свою сторінку представники обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» – 24 липня 2014 року. Сторінка «Народного фронту» датована 1 вересня 2015 року. Сторінка обласної організації ВО «Батьківщина» з’явилася у Facebook 15 квітня 2016 року. Хмельницькі активісти Опозиційного блоку започаткували офіційну сторінку 18 серпня цього ж року.

За кількістю підписників лідирує Хмельницька обласна партійна організація ВО «Батьківщина», її діяльність у соцмережі відстежують 21993 особи. Варто зазначити, що за рік їхня кількість зросла більш ніж удвічі: станом на кінець вересня 2017 року сторінка налічувала понад дев’ять тисяч фоловерів.

Щодо сторінки «Об’єднання «Самопоміч» – Хмельницький», то за нею стежать 942 користувача. У понад двічі зросла за рік кількість підписників сторінки «Опозиційний Блок. Хмельниччина». Якщо у 2017 році налічувалось 359 фоловерів, то тепер їх – 768. Найменше цікавляться інформацією, яку публікують на сторінці «Народний фронт Хмельниччини». Нині таких людей є 90 (рік тому – 75).

Найактивніші поширювачі інформації

Найбільш активно поширюють інформацію на сторінці «Хмельницька обласна партійна організація Батьківщина». Станом на початок серпня цього року там опублікували  1739 дописів. Підписникам пропонували переважно контент з фото (1141 допис). Значно рідше розміщували відео (352 дописи) та лінки на публікації (241 допис). Безпосередньо текстових постів лише п’ять.

На сторінці обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» 1182 дописи. Переважають пости з фото (493). Відеодописів та лінків на сторінці менше – 333 та 310 відповідно. Текстових постів лише 12, нотаток – 6.

На сторінці обласної організації Опозиційного блоку партійці опублікували 1051 дописів, із яких 581 містить фото, 148 – відео, 289 – посилання на публікації. Є також 32 нотатки та один власне текстовий пост.

Найменш активний у Facebook обласний осередок «Народного фронту», на чиїй сторінці наявні 114 дописів (31 з фото, 36 з відео, 42 з лінками на інші публікації, а також п'ять власне текстових дописів).

Щодо кількості поширень інформації зі сторінки партосередку, уподобань дописів та коментарів під ними, то статистика свідчить на користь ВО «Батьківщина»: 10826 репостів, 18646 уподобань та 730 коментарів.

Сторінка «Об’єднання «Самопоміч» має 3344 поширення, 8243 уподобання та 273 коментарі. У Опозиційного блоку показники значно нижчі: 983 репости, 4259 уподобань та 268 коментарів. Найменш популярні дописи представників «Народного фронту». Їх поширили 207 разів, 273 рази поставили під ними «лайк» і лише раз прокоментували.

Про кого найчастіше згадують на своїх сторінках представники політичних сил?

Безумовно, про своїх лідерів. Так, Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина» 420 разів у своїх дописах згадала Юлію Тимошенко.  А от про голову обласного осередку Олега Лукашука писали лише зрідка (45 згадок). При цьому в дописах партійців 224 рази з’являється інформація безпосередньо про Хмельниччину.

Представники обласної організації Опозиційного блоку пишуть переважно про нардепів Олександра Вілкула (89 разів) та Юрія Бойка (43 рази), а також Сергія Льовочкіна (43 рази). Власне регіональний контент, у якому б йшлося саме про Хмельниччину, на сторінці публікували шість разів.

«Народний фронт» так само не вирізняється оригінальністю. У дописах на сторінці Арсенія Яценюка згадали 29 разів, народного депутата Олександра Ксенжука –  чотири рази. Хмельниччина згадується в семи постах.

«Об’єднання «Самопоміч» найчастіше пише про свого лідера Андрія Садового – 55 постів. Пости, що стосуються регіону, з’являлися на сторінці 344 рази.

Переважний тип контенту партійних сторінкок

Як з’ясувалося, найпопулярнішими є пости з фото та відео, а от текстових дописів зовсім небагато.

Так, підписникам сторінки ВО «Батьківщина» найбільше сподобалась трансляція зустрічі з лідеркою партії Юлією Тимошенко (234 уподобання та 196 поширень). На сторінці «Народного фронту» найпопулярнішим є привітання (фото) з ювілеєм, адресоване керівникові обласного осередку і водночас народному депутату Олександрові Ксенжуку (17 уподобань і 10 поширень). Прихильники «Об’єднання «Самопоміч» найактивніше відреагували на допис про участь депутатки обласної ради в професійній програмі обміну, яка передбачає візит до США (231 уподобання і 23 поширення). А ось на сторінці обласної організації Опозиційного блоку найпопулярнішим виявився текстовий пост із заголовком «Держбюджет практично викреслив з життя 10 млн переселенців».

Як видно з аналізу, на Хмельниччині обласні осередки парламентських політичних партій здебільшого не вважають Facebook важливим способом комунікації з виборцями, а тому не використовують належним чином можливості спілкування у цій соцмережі.

Попри те, що окремі політичні сили, які мають свої сторінки у Facebook, стали більш активно поширювати контент, як правило, вони нехтують потребами і запитами виборців, тож, замість того щоб інформувати про власну роботу в регіоні, роблять репости зі сторінок партійних лідерів.

 

Автор: Тетяна Правдива