Новини
Суспільство

Працівник “на стажуванні” може обійтися роботодавцю у понад 100 тисяч

Днями робоча група з питань детінізації зайнятості у складі представників Управління Держпраці у Хмельницькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в області, Головного управління ДФС у Хмельницькій області, Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради провела інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо відповідальності за використання незадекларованої праці в одному з торгівельних центрів міста.

Спілкуючись із працівниками торгівельного центру, представники групи неодноразово чули від них, що вони проходять «стажування». Управління Держпраці у Хмельницькій області звертає увагу роботодавців на те, що відповідно до Кодексу законів про працю України, укладення між суб’єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування не передбачено.

Аби перевірити, чи відповідає працівник роботі, яка йому доручається, керівник може призначити йому випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпПУ, умова про випробування повинна бути зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Окрім того, громадяни, які мають офіційний статус безробітного можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках – роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку – з першого дня виконання ним трудової функції.

Відповідно до  ч. 1, 3 ст. 24 КЗпПУ, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За порушення трудового законодавства в цій частині юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника – це 111 690 грн (якщо мінімальна зарплата 3723 грн).

Автор: Тетяна Новак