Новини
Події

У Держводагентстві занепокоєні якістю поверхневих вод Південного Бугу

У п’ятницю, 5 жовтня, відбулося розширене засідання науково-технічної ради Держводагентства. Представники облдержадміністрацій, міських та районних рад, об’єднаних територіальних громад, місцевих водоканалів Хмельницької та Вінницької областей, науковці, експерти-проектувальники, фахівці водогосподарських організацій зібралися для вирішення спільного питання – екологічного оздоровлення річки Південний Буг.

Ця річка є другою за довжиною після Дніпра й тече винятково територією України. Характерною особливістю басейну Південного Бугу є його значна зарегульованість. Учасники засідання висловили занепокоєння через суттєве зниження якості поверхневих вод річки, спричинене антропогенним навантаженням на різних ділянках.

Фахівці відзначили  неефективність роботи існуючих очисних споруд комунальних, промислових та інших підприємств та неконтрольованість використання міндобрив і  засобів захисту рослин. Серед причин зниження якості води також названі скиди приватних господарств і захаращеність та  замулення окремих ділянок русла.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації Руслан Стрілець поділився з учасниками засідання досвідом застосування передових технологій розчистки русел річок з використанням спеціалізованої будівельної техніки на території Дніпропетровської області.

Заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Василь Броварник надав пропозиції щодо відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану водних об’єктів у зоні питного водозабору Вінниці та Вінницької області.

Головний технолог МКП «Хмельницькводоканал» Петро Дзюблюк ознайомив присутніх з найближчими планами влади Хмельницького щодо відновлення міських очисних споруд як чинника впливу на якість води у Південному Бузі нижче за течією.

Учасники ради визначили короткострокові та середньострокові шляхи розв’язання проблем. Зокрема було прийняте рішення утворити робочу групута та підготувати план управління річковим басейном Південного Бугу.

 Джерело

Автор: Тетяна Правдива