Новини
Суспільство

Життєвий простір Хмельниччини стає доступнішим для людей з інвалідністю

Сьогодні на Хмельниччині проживає 127431 осіб з інвалідністю усіх категорій. Це 9,8 % від загальної кількості мешканців області. Стан забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території області розглянула колегія обласної державної адміністрації.

Як повідомила начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації Ірина Дунаєвська, приміщення ОДА та райдержадміністрацій облаштовані пан­дусами, приймальні громадян розташовані на перших поверхах.

Із 24 приміщень Головного управління Пенсійного фонду України в області та його 10 територіальних підрозділів 15 повністю доступні для осіб з інвалідністю, 5 – частково.

У системі охорони здоров’я 946 лікувально-оздоровчих приміщень об­лаштовано пандусами, у тому числі 482 – відповідно до ДБН, 303 мають безперешкодний доступ, у 254 встановлено кнопку виклику, 21 приміщення не облаштовано пандусами, бо не дозволяє рельєф.

До 18 об’єктів культури і мистецтв обласного підпорядкування для осіб з інвалідністю забез­печено безперешкодний доступ. Обласна філармонія, обласна бібліотека для юнацтва та обласна універсальна наукова бібліотека потребують створення паркувальних місць для автомобілів відвідувачів, акаде­мічний обласний музично-драматичний театр ім. М. Ста­рицького – розгляду комерційної пропозиції на встановлення ліфта, обласний науково-методичний центр культури і мистецтва – вирішення питання влашту­вання туалетних кімнат, художній музей – встановлення пандуса відповідно до ДБН. Для при­міщень Державного історико-культур­ного заповідника «Межибіж» розроблено проектно-кошторисну документацію на встановлення пандусів.

Під час реконструкції та капітального ремонту вулично-дорожньої мережі населених пунктів здійснюється влаштування пандусів, пониження бордюрів у місцях перехрещення доріг з тротуарами, пішохідних переходів.

На територіях автостанцій діють системи інформаційного оповіщення про напрям руху автобусів та номер маршруту. Усі вони пристосовані для осіб з інвалідністю і мають облаштовані квиткові каси, громадські вбиральні, кнопки виклику, пандуси.

Також на залізничній станції Хмельницький організовано групи з надання допомоги пасажирам з інвалідністю. Для забезпечення безперешкодно доступу осіб з вадами зору на входах до вокзалу встановлено звукові орієнтири.

Особлива увага приділяється забезпеченню безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів житлового та громадського будівництва. Проте, як зауважила пані Дунаєвська, створення якісного, комфортного і безпечного життєвого простору для громадян з інвалідністю можливе тільки за впровадження нових ДБН. Сьогодні 25% чинних будівельних норм України потребують перегляду.

На прикінці виступа Ірина Дунаєвська закликала членів колегії долучитися до підготовки програми забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території області в частині визначення конкретних заходів та їх фінансового забезпечення.

Голова ОДА Вадим Лозовий доручив керівникам на місцях спільно з громадськими організаціями визначити критерії, які реально оцінять місто, район з точки зору забезпечення прав людей з інвалідністю.

 

Автор: Тетяна Правдива