Новини
Суспільство

Управління Держпраці Хмельниччини контролюватиме справжність медоглядів працівників

Колегія Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА розглянула питання якості проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці.

Як зазначила начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області Олена Токар, результати попереднього медичного огляду і висновок Комісії про стан здоров’я працівника заносяться до Картки працівника. У ній зазначаються скарги на стан здоров’я, анамнез, результати медичного огляду, лабораторних, функціональних та інших досліджень, діагноз та висновок про придатність працювати за своєю професією.

Якщо при проведенні періодичного медичного огляду виникають підозри щодо наявності в працівника професійного захворювання, заклад охорони здоров’я надсилає запит на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці до Управління Держпраці. Також документ в установленому порядку надсилається до профпатолога, який направляє хворого в спеціалізовані заклади охорони здоров’я, де  встановлюють діагноз щодо професійних захворювань.

Медичні огляди повинні проводитись тільки після надання закладам охорони здоров’я списку усіх працівників, які підлягають періодичному медогляду. Заключні акти за результатами періодичного медичного огляду працівників надаються медичним закладом у місячний термін з дня закінчення медичних оглядів.

Працівники категорії «А» мають проходити медогляд винятково в закладах охорони здоров’я, здатних забезпечити потрібний перелік лабораторних та функціональних досліджень і огляд відповідних лікарів.

У заключному акті медичний заклад визначає оздоровчі заходи щодо кожного робітника і щодо професійних групп. Йдеться про динамічне обстеження та лікування, реабілітацію, диспансерний нагляд за станом здоров’я працівників груп ризику професійних захворювань, тимчасове переведення за станом здоров’я на іншу роботу, направлення на МСЕК, військово-лікарську комісію (ВЛК) тощо.

З вересня 2018 року запрацював єдиний реєстр медичних оглядів «Єдина державна база даних медичних оглядів певних категорій осіб в системі охорони здоров’я». Таке нововведення впорядкує професійні медогляди й унеможливлює використання підроблених довідок та санітарних книжок. Професійний медогляд відбуватиметься тільки в закладах охорони здоров’я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі.

Таким чином, управління Держпраці матиме змогу користуватися мобільним додатком «Медичні огляди» і швидко перевірити легітимність конкретного медогляду.

 

Автор: Тетяна Правдива