Новини
Суспільство

Школярі Хмельниччини почали краще розумітися між собою

У вісьмох закладах загальної середньої освіти та двох закладах  позашкільної освіти Кам’янця-Подільського запрацювали шкільні служби порозуміння.

Як ми вже повідомляли, такі служби активно працюють у Шепетівському, Волочиському районах та в Нетішині. Їхній приклад наслідував і Кам’янець-Подільський. До проекту тут долучилося 10 навчальних закладів міста. Діти та їхні наставники з числа соціальних педагогів та психологів пройшли спеціальне навчання і з вересня шкільні служби порозуміння (ШСП) запрацювали.

У найбільшій школі міста – ЗОШ №17 – під ШСП виділили спеціальний кабінет, де діти самі собі господарі. І менш, ніж за місяць тут вже відбулось декілька кіл примирення.

Як зазначає поліція Хмельницької області, активно працює шкільна служба порозуміння у ЗОШ №13. А її учениця Вероніка Гутаревич навіть пише наукову роботу щодо медіації на конкурс до Малої академії наук України. Практичний психолог цієї школи Наталія Чепурняк для ярмарку педагогічних ідей підготувала роботу «Медіація – шлях до вирішення міжособистісних конфліктів, які виникають між учасниками освітнього процесу. Шкільні служби порозуміння».

Довідково:

Шкільна служба порозуміння (ШСП) – це команда підготовлених старшокласників-посередників (медіаторів), які допомагають своїм одноліткам розв’язувати конфлікти мирним шляхом. Вони використовують у роботі відновні практики – медіацію, коло прийняття рішень – і працюють над формуванням безпечної атмосфери в навчальному закладі. Роботу шкільних служб порозуміння організовує координатор, зазвичай, психолог чи соціальний педагог, який отримав спеціальну підготовку і володіє знаннями та навичками з організації та керування ШСП.

Автор: Тетяна Правдива