Новини
Суспільство

І жертвами, і ініціаторами булінгу здебільшого стають дівчата

Проговорити і попередити – такою була мета круглого столу «Булінг боїться розголосу», який проводився у Хмельницькому в рамках проекту «Активність починається з тебе». Проект в місті тривав впродовж півроку.  Співорганізатором заходу виступила громадська організація «Молодь за краще майбутнє». Участь у засіданні взяли представники патрульної поліції краю, освітяни, психологи, студенти та старшокласники шкіл міста. Також серед запрошених гостей були експерти з Канади.

Одинадцятикласниця Вікторія Смоляр про булінг знає не з чуток. Дівчина каже, як правило, цькувань зазнають діти, які чимось вирізняються серед своїх ровесників.

«Коли я навчалася в початковій школі, то з такими проблемами ми дійсно стикалися, – каже дівчина. – Але тоді таке не піднімалося на загал».

Булінг буває різним. Це можуть бути погрози, приниження або фізичне знущання. Іноді діти навіть не розуміють, що вони зазнають тиску, сприймаючи таку поведінку дорослих чи однолітків як нормальну.

«Хочу наголосити на тому, що це все починається вдома. Тому що, якщо вдома дитину обзивають, вона починає вважати, що це є для неї нормою, – пояснює психолог Леся Романюк. –  І коли вона приходить до школи, то, звісно, для неї це є нормою».

Найбільше жертвами булінгу стають дівчата, додає психолог. І булерами теж частіше стають саме вони.

Проблема булінгу актуальна у школах, починаючи з четвертого класу, зазначають поліціянти. Цьогоріч півтора відсотка зі всіх звернень до правоохоронців стосувалися саме знущань у міських школах. Але насправді випадків набагато більше, адже дітям важко зізнатися, що вони стають жертвами глумів, оскільки бояться, що зізнання поглибить їхню проблему. Та психологи радять якраз не мовчати. Ще краще – проблему попереджувати. Саме тому представники поліції та психологи проводять у школах тематичні заходи, під час яких моделюють ситуації, що можуть виникнути.

Проекти та рішення, які напрацювали під час круглого столу, громадські активісти в подальшому презентуватимуть у школах міста, щоб питання булінгу вирішувалося тут і зараз.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак