Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини вважають, що ситуація в країні гірша, ніж в області

Протягом трьох тижнів, з 16 листопада по 5 грудня,  соціологічною групою «Рейтинг» в рамках проекту «Портрети регіонів» проводилося опитування на Хмельниччині.

1600 мешканців міст і сіл області висловили своє ставлення до політичної ситуації в Україні загалом і Хмельницькій області зокрема. Відповіли вони також і на запитання інтерв’юерів щодо діяльності місцевої влади, проблем регіону, якості життя та чи почуваються вони захищеними і щасливими. Як запевняють у групі «Рейтинг», похибка становить не більше 2,4%.

Результати опитування оприлюднив 17 грудня заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

При відносно меншому порівняно з іншими областями рівні песимізму, мешканці Хмельниччини все ж досить критично ставляться до  ситуації в країні – лише 9% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як в рідній області спокійною ситуацію бачать 36%, а у своєму місті/селі – 54%.

Правильним напрямок розвитку Хмельницької області вважають чверть опитаних. 40% респондентів відчувають, що їхні міста і села вибрали вірний напрямок розвитку. Очевидно, це наслідок процесів децентралізації, коли люди побачили результат господарювання у нових умовах.

Основною проблемою сьогодення респонденти на Хмельниччині вважають військовий конфлікт на Сході України (84%). Серед загальнодержавних проблем країни подолян хвилюють  корупція у владі, низький дохід та безробіття. Серед особистісних проблем опитаних – низький рівень зарплат та пенсій (61%), підвищення тарифів на комунальні послуги (56%) та інфляція (48%).

Респондентів питали і про те, за кого б вони проголосували, якби вибори  відбулися наступної неділі. Лідером президентського рейтингу є Ю.Тимошенко, яку готові підтримати 23,1% тих, хто визначився і буде брати участь у виборах. За П.Порошенка і А.Гриценка готові проголосувати близько 14%, В.Зеленського – 8,0%, О.Ляшка – 6,6%, О.Шевченка – 5,2%, С.Вакарчука – 4,9%, Ю.Бойка – 3,7%, Р.Кошулинського – 3,4%. Рейтинг інших кандидатів – менше 3%. Водночас, майже кожен четвертий мешканець області не визначився із вибором кандидата.

 Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному випадку майже 37% опитаних.

 У рейтингу партій лідирує Батьківщина, яку підтримують 22,4% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За БПП Солідарність готові віддати свої голоси 11,3%, Громадянську позицію – 11,0%, Свободу – 9,3%, Радикальну партію – 6,8%, УКРОП і «Слугу народу» – 6,1%, Аграрну партію – 4,2%, Відродження – 4,0%, Самопоміч – 3,8%, Опозиційний блок – 2,7%. Рейтинг інших партій – менше 2%. Водночас, майже кожен п’ятий мешканець області не визначився із вибором партії.

Президентський вибір респондентів залежить від орієнтації кандидата на тіснішу співпрацю з Євросоюзом, його прагнення вирішити проблеми в країні, соціально-економічної програми та політичний досвід. Досвід політика при виборі фаворита не має особливого значення для прихильників О.Шевченка й С.Вакарчука  та молодших респондентів.

Більше третини  опитаних очікують на покращення ситуації в Україні після виборів. 38% респондентів вважають, що ситуація не зміниться, а  11% стверджують, що погіршиться.

На думку респондентів, дуже висока ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні, і вона вища, ніж в області чи їх місті/селі. 21% вважають що у їх населеному пункті фальсифікацій точно не буде.

Кожен п’ятий опитаний не вбачає нічого поганого у так званій матеріальній допомозі виборцям, третині – байдуже, а 44%  – категорично проти. При цьому містяни більш прихильні до «щедрот» кандидатів.

Мешканці області більш високо оцінили місцеву владу, ніж центральну – понад 80% висловили незадоволеність її діяльністю.

При зниженні (з 30 до 25%) рівня задоволеності діяльністю Хмельницької обласної державної адміністрації рівень задоволеністю роботою міського/сільського голови помітно зріс (з 45% до 58%).

На думку опитаних мешканців Хмельниччини, рівень корупції загалом по Україні вищий,  аніж в області, чи за місцем проживання . Любомир Мисів заначив – при тому, що Хмельницький потрапив до списку міст, де найбільше дають хабарі, Олександр Симчишин серед тих мерів, які найактивніше ведуть боротьбу з хабарництвом.

Подоляни у своїй більшості незадоволені станом справ у різних сферах та послугах, окрім шкільної освіти – нею відносна більшість задоволені. Дещо покращилась оцінка безпеки, погіршилась – екології, соціального захисту. Найгірше опитані висловлюються про стан справ з боротьбою із хабарництвом на місцевому рівні.

Опитані найкраще оцінили рівень можливість відпочивати та проводити дозвілля, а також жити у безпеці. Найгірше – займатися підприємництвом. Серед тих, хто таки хотів би відкрити власну справу – 35% бажають займатися торгівлею.

Не збільшується в області кількість бажаючих працювати за кордоном. З тих, хто має міграційні настрої – 58% молоді.

75% респондентів Хмельниччини пишаються тим, що вони українці, а  80% вважають себе однозначно або скоріше щасливими людьми. Водночас 19% – протилежної думки. Щасливішими почуваються молодші і заможніші  респонденти.

Українську мову єдиною державною бачать 85% мешканців Хмельницької області.

Абсолютна більшість опитаних вважають Росію країною-агресором стосовно України.

rg_khmelnytsky_122018_press

 

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS