Новини
Суспільство

«Вийти з тіні» або залишитися без оренди

У Хмельницькому втрата приміщення для ведення бізнесу загрожує тим підприємцям, які винаймають комунальні площі і при цьому мають неоформлених працівників. Міська рада не продовжуватиме їм договір оренди, бо, працюючи у «тіні», такі бізнесмени позбавляють не лише соціального захисту своїх працівників, а й недодають грошей у міський бюджет. Поки що підприємці-«тіньовики» мають час,  аби ситуацію виправити, каже міський голова.

«Коли підприємець орендує понад 100-150 квадратів комунального майна і не має жодного найманого працівника, або одного найманого, двох найманих… В галузі, де середня заробітна плата по місту 10-15 тисяч, він платить дві з половиною. Це означає, що там повна «тінізація». Ми на такі речі очі закривати, звичайно, не будемо, будемо реагувати. Найпростіше – це просто не продовження договорів  оренди комунального майна з такими, скажімо так, горе-орендарями» – коментує Олександр Симчишин.

Наразі у Хмельницькому площі, які належать громаді міста, орендують близько тисячі підприємців. Серед них кожен п’ятий приховує або кількість найманих працівників, або розмір зарплати, а саме – податок з доходів фізичних осіб – головне джерело наповнення міського бюджету.

У цьому році у місті з’явилося майже 5,5 тисячі робочих місць. Це і новостворені, і легалізовані. Міська казна завдяки цьому додатково отримала 55 мільйонів гривень.

За словами міського голови, податки з доходів фізичних осіб на 2019 рік – це понад мільярд гривень.

«Це основний наш податок. Якщо брати власні доходи – це більше, ніж половина, – каже Олександр Симчишин. Тобто насправді це – головне джерело надходжень до місцевого бюджету».

Сфера послуг, зокрема, перукарні, торгівля та швейний бізнес – саме у цих галузях найчастіше приховують кількість робітників та розмір справжньої зарплати. Щомісяця на підприємствах міста виявляють щонайменше 300 працівників, які до цього працювали «у тіні». В управлінні праці та соцзахисту кажуть: намагаються не лякати бізнесменів штрафами, а роз’яснити, чому треба працювати легально.

У 2018 році на бізнесменів міста, які працювали у «тіні», накладено штрафів на 1 мільйон 200 тисяч гривень. Загалом працівники відділу праці відвідали з роз’ясненнями та інспекціями 1700 підприємств. У наступному році робота з легалізації зайнятості триватиме, тож тим, хто винаймає комунальні приміщення, нагадують: за роботу в «тіні» єдиним штрафом не відбудуться. Їм загрожує не продовження договорів оренди.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS