Новини
Суспільство

Не покарати, а змусити боятися цькувати – хмельницька юристка про відповідальність за булінг

З булінгом у 2017 році, за інформацією дитячого фонду ООН, хоча б раз у житті стикалися більше 60 відсотків дітей. 18 грудня Верховна Рада ухвалила новий Закон про відповідальність за булінг. Законодавчі нововведення прокоментувала МТРК “Місто” головний спеціаліст ГТУ юстиції у Хмельницькій області Наталія Фабро.

Цей закон покликаний не просто покарати, він акцентований на те, щоб люди боялися ображати, цькувати інших – зазначила юристка

За словами Наталії Фабро, у Кодексі України про адімінстративні правопорушення з’явиться нова стаття – 173 з позначкою “4”, у якій буде йтися про адміністративну відповідальність. Зокрема, якщо булінг вчинений вперше, особа може притягнена до накладання штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів – тобто від 850 до 1700 гривень, або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Якщо булінг повторний, або вчинений групою осіб, передбачено штрафи вже подвійні – від 1700 до 3400 грн., або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Якщо булінг вчинявся неповнолітніми, відповідальність повністю лягає на плечі батьків.

Також штрафи передбачені і для освітян. За приховування факту булінгу або неповідомлення батьків та правоохоронні органи працівникам навчальних закладів загрожують штрафи від 850 до 1700 грн., або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

 

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS