Новини
Суспільство

Сторіччя столиці УНР: у Кам’янці до свята створили спеціальний логотип

У Кам’янці-Подільському 22 січня міське об’єднання товариства “Просвіта” презентувало спеціальний логотип, який ілюструватиме всі заходи, присвячені 100-річчю кам’янецької доби УНР. Про це повідомили у міській раді.

Як пояснює автор логотипу Дмитро Бабюк, кожна деталь – вмотивована.  До прикладу, складовими малюнку є нарукавна відзнака головного отамана 1919 року, сучасний герб Кам’янця-Подільського, печатка та малий герб УНР, заставка до дипломатичних документів УНР, титульний шрифт з наказів, виданих у Кам’янці в 1919 році та шрифт Нарбута 1917 року. Тепер цей логотип можуть використовувати всі охочі для популяризації події.

Факт зі шкільного підручника: 14 грудня 1918 року на зміну Гетьманату прийшла Директорія УНР. Їй вдалося протриматися до 10 листопада 1920-го. Але 2 лютого 1919-го уряд УНР був змушений відступити з більшовицького Києва. Територія незалежної України, куди певний час входила навіть Кубань, зменшувалася.

Переміщення столиць легко простежити по коліях Південно-Західної залізниці. Вінниця отримала цей статус 28 січня 1919-го, у квітні того самого року естафету прийняло Рівне, з 24 квітня уряд засідав у Проскурові (сучасний Хмельницький). Влада встигла побувати в Житомирі, Сарнах, Старокостянтинові, Чорториї.

Нарешті, в червні столицю перенесли в Кам’янець-Подільський. З усіх тимчасових столиць Кам’янець пробув у цьому статусі довше за всіх.

Місто було обрано запасним плацдармом непросто. Ще з кінця лютого 1919 року тут працювало Міністерство народної освіти УНР. Михайло Грушевський виступав тут з лекціями і редагував газету Життя Поділля. 11 березня, тікаючи від більшовиків, на Поділля прибули й інші міністерства. Але з 17 квітня в місті знову господарювали більшовики, які звично зайняли телеграф, пошту, вокзал і мости через річку Смотрич.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS