Новини
Суспільство

Президент Енергоатома відвідав Хмельницьку АЕС

25 січня на Хмельницькій АЕС з робочим візитом перебував президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. В рамках візиту відбулася нарада з питань продовження строку експлуатації (ПСЕ) першого енергоблока Хмельницької АЕС.

У нараді взяли участь перший віце-президент – технічний директор НАЕК «Енероатом» Олександр Шавлаков, керівники профільних дирекцій ДП НАЕК, представники ДІЯРУ, відокремлених підрозділів  «Науково-технічний центр», «Атомкомплект» та провідні фахівці Хмельницької АЕС. Про це повідомляют в  Інформаційному центрі ВП «Хмельницька АЕС».

Відкриваючи нараду, Юрій Недашковський зокрема зазначив: «Продовження строку експлуатації енергоблоків – надзвичайно важливе завдання для кожного працівника Компанії. Планово-попереджувальний ремонт (ППР) на ХАЕС в розпалі, ремонтні роботи в виконуються згідно з графіком, але є низка питань, які треба розглянути і вжити корегуючих заходів».

Про поточний стан виконання ремонтних робіт, реалізацію заходів з підвищення безпеки доповів генеральний директор атомної станції Микола Панащенко. Генеральний директор акцентував увагу на питаннях фінансування робіт з ПСЕ Х-1, освоєння коштів, організації договірної роботи, організації закупівлі бідівельно-монтажного та налагоджувального обладнання, умов відновлення експлуатації енергоблока №1.

Учасники наради обмінялися думками щодо виконання процедурних, дозвільних питань стосовно Програми підготовки енергоблока №1 ХАЕС до експлуатації у надпроектний термін.

За результатами робочої наради видані протокольні доручення щодо питань продовження терміну експлуатації енергоблока.

Довідка: Продовження термінів експлуатації енергоблоків діючих АЕС після вичерпання призначеного терміну служби є одним із актуальних завдань на сучасному етапі розвитку атомної енергетики України та найбільш ефективним напрямком вкладення фінансових ресурсів на збереження генеруючих потужностей і підвищення безпеки АЕС.

Хмельницький енергоблок №1 стане десятим енергоблоком українських АЕС, на якому виконуються роботи з продовження експлуатації. 13 грудня 2018 року закінчився термін промислової експлуатації першого енергоблока ХАЕС.

З 23 листопада 2018 року до 6 серпня 2019 року (257 діб) енергоблок №1 виведено в плановий ремонт для проведення необхідного комплексу робіт з модернізації, реконструкції, заміни обладнання, яке вичерпало проектний ресурс, на сучасне, що відповідає вимогам безпечної експлуатації атомного енергоблока.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS