Новини
Освіта

Профтехосвіту Хмельниччини можуть реформувати по-естонськи

Зі 100 – 15. Саме стільки закладів профтехосвіти залишилося і готують фахівців робітничих професій в Естонії. На Хмельниччині реформа тільки почалася. Власним досвідом естонська делегація, яка вперше завітала у Хмельницький, ділилася з освітянами під час семінару.

У вищому професійному училищі № 11 гості ознайомилися з діяльністю закладу, в якому нині готують фахівців семи спеціальностей. Зараз у токарній майстерні учнів вчать виготовляти звичайні гвинти. Майстерність відточують під час практики на хмельницьких підприємствах.

Естонія наразі входить до п’ятірки країн Західної Європи за якістю освіти. А в закладах профтехосвіти готують спеціалістів лише за державним замовленням.

Першими учасниками естонсько-українського проекту з підтримки реформи профтехосвіти в Україні стала Волинь. Минулоріч долучилися Рівненьска і Хмельницька області. В рамках проекту це стажування для учнів і майстрів училищ і оновлення матеріально-технічної бази закладів. Впродовж місяця естонська сторона визначить шість закладів профтехосвіти області, які братимуть участь у проекті. У Хмельницькому зацікавили їх два – Центр ПТО сфери послуг і ВПУ № 11.

«Для них це було ноу-хау, що ми можемо випускати продукцію, як один із шляхів поповнення розвитку бюджету навчального закладу, – коментує заступник директора  департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА  Антоніна Харчук. – В Естонії такого немає».

Візит делегації Хмельницької області в Естонію для обміну досвідом відбудеться у травні.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS