Новини
Офіційно

“Звернулись не за адресою”: як Нетішин відреагував на відкритий лист мера Славути

На сайті Славутської міської ради 22 лютого 2019 року з’явився відкритий лист Славутського голови Василя Сидора, адресований Нетішинському міському голові та депутатам Нетішинської міської ради. Розповсюджений він був і в соціальних мережах. Там йшлося про питання приєднання громади села Старий Кривин до громади міста Нетішин. Мовляв, чомусь цей процес зупинився, так і не розпочавшись, що викликає занепокоєння у багатьох жителів Старого Кривина і особисто турбує Василя Сидора.

Реакція  міського голови Нетішина Олександра Супрунюка не забарилася. Сьогодні на сайті міськради з’явилась офіційна відповідь-звернення до керівництва Славути.

Олександр Супрунюк у листі розповідає, що Василь Сидор звертається не за адресою, бо Нетішин не саботує децентралізацію, а навпаки прийняв рішення про приєднання навколишніх сіл.

“Шановний Василю Богдановичу!

Відповідаємо на Ваш відкритий лист з приводу приєднання Старокривинської громади до Нетішина в рамках реформи децентралізації. Вдячні за турботу, але хочемо повідомити, що Ви звернулись не за адресою. Нетішинський міський голова і депутати міської ради ще 14 травня 2015 року одноголосно прийняли рішення про створення територіальної громади з центром у місті Нетішині та надали згоду на добровільне об’єднання територіальних громад сіл п’ятьох сільських рад (Полянської, Старокривинської, Лисиченської, Головлівської, Білотинської), міста Нетішина. Далі 2 липня 2015 року Нетішинською міською радою було прийнято рішення про проведення порядку обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад, а 30 липня 2015 року міською радою схвалено проект рішення про добровільне об’єднання територіальних громад. Розпорядженням Нетішинського міського голови утворено спільну робочу групу з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад, до складу якої ввійшли представники всіх територіальних громад, які виявили бажання щодо добровільного об’єднання.

Свого рішення з того часу Нетішинська міська рада не відміняла і готова до об’єднання. Вам, Василю Богдановичу, відомо, що Нетішин, як і Славута, виконав всю процедуру та подав документи в ЦВК на проведення виборів у Нетішинській міській об’єднаній територіальній громаді в жовтні 2015 року, але нашим містам тоді відмовили за надуманими приводами. Навесні 2016 року Нетішин знову подав документи до ЦВК, але в проведенні виборів знову відмовлено через те, що село Хоровиця мало відійти до Славутської ОТГ, а Славута на той час не подала документи щодо такого об’єднання.

На початку грудня 2017 р. в селі Старий Кривин відбулися збори громади, на яких підтверджено попереднє рішення щодо приєднання до Нетішина, але цей процес тоді відтермінували до початку 2020 року (після проведення чергових парламентських виборів).

Але у жовтні 2018 року на адресу Нетішинського міського голови надійшов лист за підписом Старокривинського сільського голови Василя Малинюка з повідомленням про те, що Старокривинською сільською радою від 17. 10 2018 року прийнято рішення про визнання рішення 58 сесії №1 від 6 серпня 2015 року «Про добровільне об’єднання територіальних громад в Нетішинську міську об’єднану територіальну громаду» таким, що втратило чинність. До того ж, у газеті «Трудівник Полісся» (№2 від 10 січня 2019 р.) було опубліковано інтерв’ю голови Старокривинської сільської ради В. Малинюка «Новий вибір Старого Кривина», в якому він зазначив, що «за час, що минув від попередніх слухань , загальний настрій людей змінився. Для міста Нетішина наші громади – чужорідний елемент. Адже ми перебуваємо , так би мовити, в різних вагових категоріях. Тому чимало наших людей переконані, що від приєднання до Нетішина більше втратять . ніж отримають. …потрібен був час, аби зваживши всі «за» і «проти», зробити єдино вірний у цій ситуації вибір. …головне, щоби цей процес відбувся демократично й легітимно, без будь-якого тиску на людей».

Ми поважаємо вибір громади Старокривинської сільської ради. У Вас так само сільські громади не захотіли об’єднуватись зі Славутою, за виключенням сіл Варварівка та Голики. Теж добровільно обрали свій шлях сільські громади Полянської, Білотинської, Лисиченської та Головлівської сільських рад. Щодо Старокривинської громади, то було несподіванкою, що сільрада скасувала в кінці 2018 року рішення про об’єднання. У телефонній розмові тоді мені сільський голова Старого Кривина повідомив, що ніби то це відмінено рішення від 2015 року, а питання щодо об’єднання в 2020 році залишається в силі.

Проте нам відомо, що в Старому Кривині ведеться неофіційна пропаганда за об’єднання з Крупцем. Ми з повагою ставимось до вибору громади Старого Кривина. Але поширення неправдивої інформації, страшилок, що розповідають окремі особи, мають на меті спотворити вибір громади. Саме це й турбує мене, як міського голову м. Нетішина, і як жителя села Старий Кривин, адже півроку я проживаю в селі, півроку – в Нетішині. Я теж навчався в Старокривинській школі, до того ж, ще й виріс в цьому селі. Але, як міський голова Нетішина, маю діяти в межах своїх повноважень. Ми готові до об’єднання. Більше того, ми вже багато зробили:курсують комунальні автобуси до залізничної станції, які перевозять і нетішинців, і старокривинців, причому пільговики їздять безкоштовно. Кривинські діти прирівнені в пільгах з нетішинськими дітьми в школах, позашкільних закладах освіти та культури. Дивно звучить страшилка, що закриються школа та амбулаторія. Це в той час, як в Нетішині дві школи працюють в дві зміни? Вже зараз підстанція екстреної медичної допомоги обслуговує Старий Кривин, Новий Кривин та навколишні села! Також дивно звучать аргументи, що в Нетішині буде лише один депутат від Старого Кривина і Нового Кривина, а якщо об’єднання з Крупцем, то буде чотири чи п’ять. Сьогодні серед депутатів Нетішинської міської ради 6(!) мають відношення до Старого Кривина, в тому числі, – міський голова та секретар міської ради. Але важливо не це, а те, що мають ділити ці депутати. З 5 громад, які можуть об’єднатися з Крупцем, дві – збиткові… Що ви маєте ділити?

Старий Кривин, очевидно, дуже потрібен для Крупецької ОТГ, як самодостатня громада і неминуче мусить буде поділитись зі збитковими громадами. Нетішин має річний бюджет в понад 400 млн. грн. Ми гарантували, шо всі зароблені Старокривинською громадою гроші, залишаться їй. Ми на них не претендуємо. Більше того, КП «Агенція місцевого розвитку» має напрацювання по грантах щодо розвитку сільського парку та оновлення історичної споруди – старовинної церви. Щодо гарантій працевлаштування – сільському голові було запропоновано посаду першого заступника голови об’єднаної територіальної громади. У нас завжди є потреба у висококваліфікованих працівниках, тим більше, з досвідом роботи. У нас високі вимоги до працівників, але й достойна зарплата.

З 1992 року села Нетішин та Солов‘є були приєднані до міста Нетішина. Тільки за останні 4 роки витрачено більше 20 мільйонів гривень на їх розвиток: будівництво водогону, капітальний ремонт Будинку культури, облаштовано 14 критих зупинок, спортивний та 2 дитячі майданчики, проведено капітальний ремонт 5 доріг та ін..

Нетішин має територіальний центр, який обслуговує одиноких, пенсіонерів та соціально незахищених людей. В ньому безкоштовно надаються послуги перукаря, з пошиву та ремонту одягу, медичних процедур. Виграно грант і закуплено сучасне обладнання для реабілітації після травм – масажне обладнання, тренажери тощо… Якщо це все є в Нетішині,чи буде воно в об’єднаній Крупецькій громаді? Буду дуже радий за пенсіонерів і інвалідів…

І наостанок щодо претензій про те, що ХАЕС не допомагає. Це неправда. ХАЕС регулярно перераховує в повному обсязі 1% від виробленої продукції на розвиток 30-кілометрової зони довкола АЕС- гроші старокривинців надходять до Славутської адміністрації. І так десятки років. Питання: скільки отримав Старий Кривин?

На 3 березня запланований схід Старокривинської громади. Нас туди не запрошують. Кому вигідне об’єднання з Нетішином? Очевидно, що Старому Кривину. Кому вигідне об’єднання з Крупцем? Очевидно, що Крупцю та, можливо, тим старокривинським активістам, які вже бачать себе на посадах та з депутатськими мандатами. Чи вигідно це громаді? Нехай вирішує громада. Сподіваюсь, здоровий глузд переможе. А нетішинські депутати на сесії міськради, яка відбудеться 1 березня 2019 року, в черговий раз, надіюсь, підтвердять свою позицію щодо об’єднання зі Старим Кривином та Новим Кривином. Не тому, що нам потрібна кривинська земля, а тому, що в Кривині її не залишилось, а в Нетішині є сотні вільних гектарів, не тому, щоб забрати гроші, – у нас є свої, а тому, що в цих селах багато нетішинців народились і виросли, там нині проживають їхні батьки або ж мають дачі, багато і кривинців у місті мають роботу. Прикро, що вони не можуть вплинути на волевиявлення громади. Тому я закликаю Старокривинського сільського голову та депутатів сільської ради: думайте про майбутнє своїх дітей, а не про сьогоднішню кон’юктуру, бо ні я, ні ви – не вічні, а ваші рішення будуть мати наслідки на десятиліття.

З повагою Олександр Супрунюк, Нетішинський міський голова, за дорученням депутатів Нетішинської міської ради (З 1964 року проживав в с.Старий Кривин, з 1970 по 1980 рік навчався в Старокривинській середній школі).”

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS