Новини
Суспільство

У Нетішині заборонили годувати безпритульних собак в межах міста

Натомість визначили три місця на околицях, де тварин підгодовувати можна: на території лівого берега річки Горинь у районі пішохідного містка від вул.Млинова; на протилежному схилі дренажно-обвідного каналу від житлового будинку №5 по вул.Набережна; на території загального користування у районі стадіону “Енергетик” зі сторони паркової зони. Облаштувати майданчики з урахуванням санітарних вимог зобов’язали комунальне підприємство “Благоустрій”.

Одне з таких місць – поблизу містка через річку Горинь – за словами волонтерки ГО «Обличчям до тварин» Марини Котович не пристосоване для цього. Крім того, жінка каже: волонтери не уявляють, як можна з двору безпритульну собаку або кота привести туди, куди дозволила влада, і погодувати. А рішення, прийняте мером, вважають волонтери, необдумане. Більше того, воно провокує людей на скандали. Через заборону годувати собак були випадки, коли на зоозахисників нападали. Зокрема, одну жінку, яка годувала безпритульну собаку, інша жінка, яка проходила повз, лупцювала сумкою по голові.

Проблем з тим, щоб безпритульні собаки приходили на конкретне місце, нема, – вважає перший заступник Нетішинського міського голови Іван Романюк. За його словами, якщо там буде їжа, то частина тварин самі туди переберуться.

«Визначене місце буде облаштоване, тварини там отримуватимуть їжу. І сенсу бігти в місто і десь ще шукати їжу не буде. Тому нами було прийняте, з одного боку, можливо, жорстке рішення – не годувати тварин в місцях скупчення людей, щоб уникнути конфліктів», – каже пан Романюк.

Нетішинка Лариса Семенівна, яка постійно годує та піклується про собак, каже: водити їх на призначені місця нереально. А за опіку над чотирилапими їй погрожують штрафом.

«У нас Варшавський район дуже великий, собак багато. А площу виділили за центральним стадіоном. І я маю зібрати всіх собак, щоб йти за стадіон годувати? Прийдемо ми зі свого району, прийдуть з іншого району – і що ці собаки будуть там робити? Вони ж з’їдять одне одного», – обурюється жінка.

Штрафуватимуть лише тих, хто годує безпритульних тварин у під’їздах житлових будинків, оскільки нині така проблема існує, – каже Іван Романюк. І додає – поки що жодного протоколу за правопорушення не склали.

Аби вирішити проблему популяції безпритульних тварин у місті, їх раз на тиждень відловлюють та привозять до ветеринарної лікарні на стерилізацію.

За правилами, щоб не збільшувалося поголів’я, тварину потрібно повертати на те ж місце, де її виловили. Вона не дасть зайти на свою територію іншим собакам, відтак відбувається зменшення популяції, – пояснює ветлікар Федір Годованюк.

А ось нетішинці, з якими поспілкувалися журналісти каналу Поділля-центр та які виступають на підтримку рішення про заборону годування собак в межах міста, на камеру свою позицію озвучувати відмовилися.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS