Новини
Суспільство

У шкільному арт-хабі на околиці Хмельницького діятиме виборча дільниця

Арт-хаб школи №13 у хмельницькому мікрорайоні Лезневе діє з 1 вересня. Але за півроку встиг стати незамінним не лише для учнів й вчителів, а й для усього мікрорайону. Там влаштовують нині і шкільні заходи, і збори жителів Лезневе. А 31 березня саме у ар-хабі можна буде проголосувати, бо саме тут розташована виборча дільниця, розповіла заступник директора ЗОШ №13 Тамара Газда.

Ідея переобладнати колишній кабінет праці у мультифункціональний арт-простір належить учням цієї школи, які на той момент навчалися у випускному класі. Перші 10 тисяч гривень для втілення задуму школа отримала завдяки перемозі у конкурсі від «Молодіжного клубу розвитку». Ще майже 30 тисяч гривень назбирали на краудфандинговій платформі  «GoFundEd». Доброчинцями стали люди різних професій та навіть жителі інших країн. До прикладу, кілька тисяч гривень вніс громадянин Білорусі, який уважно слідкував висвітленням історії зі збором коштів у Фейсбуці.

Сума у 40 тисяч гривень виявилася замалою для переоблаштування кабінету в арт-хаб. За словами Тамари Газди, у приміщенні довелося міняти електропроводку та встановлювати пластикові вікна. На це залучали додаткові кошти від представників бізнесу, а ще – влаштовували шкільні ярмарки. Загальна вартість реконструкції – близько 100 тисяч гривень.

З початком нового навчального року у арт-хабі організовують брейн-ринги, ігри патріотів, конкурси, батьківські збори. Тут відбулося вже понад 15 тренінгів на різні теми, а також дискотеки та заходи, присвячені пам’ятним датам.

«В артпросторі ці заходи виходять живими, а не скам’янілими і не для галочки. Нарешті у нас є сцена, про яку так мріяли. Тут виступають наші артисти і гості, відбуваються збори мікрорайону. А 31 березня діятиме виборча дільниця. Я, коли про це дізналася, розгубилася. Бо діти змогли те, чого до того багато років не спромоглися дорослі», – каже Тамара Газда.

Наразі СЗОШ №13 – єдина хмельницька школа, де змогли залучити кошти до реалізації проекту за допомогою краудфандингу. Секретом успіху Тамара Газда вважає підхід до проекту з позиції планового маркетингу. Утім, зізнається: робили все радше інтуїтивно.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS