Новини
Суспільство

За формування тарифів на Хмельниччині відповідальні органи місцевого самоврядування

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Нацкомісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Держслужбі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, – сказав Глава уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження».

«Сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго, а це 98%, тільки 26 – ліцензіати НКРЕКП, всі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції ОМС. Тому я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими», – наголошує заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.

Чи можливо знизити ціну на тепло та гарячу воду для кінцевого споживача? Фахівці переконані – так. Для цього потрібно впроваджувати заходи з модернізації тепломереж та встановлювати лічильники обліку.

За 12,5 млрд грн, які Уряд виділив для підготовки до опалювального сезону 2018-2019 рр. місцеві муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. Втім, із всієї суми влада на місцях спромоглася використати лише 3 млрд грн.

До слова, в Україні є 20 тисяч кілометрів тепломереж, з них 7 тисяч перебувають в аварійному стані. А відремонтували лише 240 км.

Наразі рівень встановлення лічильників теплової енергії по країні на рівні 80%, каже Едуард Кругляк. Майже 100% облік встановлено в Хмельницькій, Вінницькій, Харківській, Черкаській і Запорізькій областях.

Хто встановлюватиме лічильники?

Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз» та теплопостачальників безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників. Це допоможе ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. Міністерство енергетики повинне проконтролювати виконання цього рішення. А Мінекономрозвитку має врахувати ці витрати у фінансовому плані Нафтогазу.

Чіткий план та модернізація задля зменшення тарифів.

В уряді коментують – відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні близько 15%. Саме тому, звертаючись до місцевих голів, Прем’єр-міністр наголосив, що потрібно системно підійти до вирішення питання:

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

Крім того, Глава уряду доручив органам місцевого самоврядування підготувати детальні плани встановлення лічильників теплової енергії з метою досягти 100% обліку, та переглянути умови контрактів, які укладаються між споживачами та постачальниками комунальних послуг.

За даними Державної служби статистики, у січні українці спожили комунальних послуг на 21 млрд грн, а сплатили лише 15 млрд грн – близько 70%. Рівень розрахунків за опалення і гарячу воду ще гірший – в середньому по Україні лише 61,5%. При цьому, заборгованість з оплати комуналки (без урахування електрики) зросла до 62 млрд грн, із яких половина – це борги за газ. На другому місці – близько 20 млрд грн – борги за опалення і гарячу воду, вартість яких також залежить від ціни газу. Тож місцевій владі час впорядкувати тарифи і привести їх до реальної та обґрунтованої вартості. Аби не допустити ще більшого накопичення комунальних боргів, до яких пересічних українців заганяє неякісна та здирницька політика ціноутворення тих, хто наживається за рахунок нас із вами.

Ярослав ЛЕБЕДИНСЬКИЙ.


PR
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS