Новини
Суспільство

Монетизовані субсидії подоляни використовують не за призначенням

Програма – у дії, але чи розібралися у ній субсидіанти? Вочевидь, не до кінця, адже чимала частина жителів області, отримавши державну допомогу, не поспішає розраховуватися за надані комунальні послуги та накопичує борги.

Зокрема, зі 175 тисяч подолян-субсидіантів понад 140 тисяч мають за спожитий газ заборгованість, яка сягнула вже понад 350 мільйонів гривень. У газопостачальній компанії «Хмельницькгаззбут» б’ють на сполох – причиною такої ситуації називають недостатнє інформування та роз’яснення на рівні держави.

В управлінні праці та соціального захисту населення міської ради переконують: відповідно роботу з хмельничанами-субсидіантами провели.

«Одержувачі субсидій чітко знають суму, яку вони отримують за відшкодування з оплати житлово-комунальних послуг. По-перше, ця сума вказана в їхніх повідомленнях, по-друге, вони отримали листи, де чітко написано, яку суму житлових субсидій їм відшкодовано за лютий. Тому якось її віднести на свої особисті доходи неможливо. Такі домогосподарства і одержувачі чітко розуміють суму отриманої житлової субсидії. І має бути розуміння того, що потрібно терміново сплатити за послуги, якщо такі господарства хочуть мати цю житлову субсидію в подальшому», – коментує заступник начальника управління праці  та соціального захисту населення Євгенія Мельничук.

Аби розібратися у тонкощах монетизації субсидій, у «Хмельницькгаззбуті» дали роз’яснення для представників ЗМІ, аби ті донесли інформацію до споживачів. Отож, якщо субсидія була призначена з січня поточного року, її надаватимуть через Ощадбанк. Субсидіанти справи з «живими» коштами не матимуть. Органи Мінсоцполітики перераховують суму субсидії Ощадбанку. Надавачі послуг надсилають інформацію про суму заборгованості за спожиті послуги – тоді банк перераховує кошти. З цим варіантом все просто.

Складніша ситуація з тими субсидіантами, яким державна допомога призначена з початку опалювального сезону, тобто з жовтня минулого року. Вони отримують її готівкою. Наприклад, пенсіонери – разом з пенсією на банківські картки або через «Укрпошту».

Подоляни, які отримали житлову субсидію готівкою, зобов’язані за лютий місяць розрахуватися за надані комунальні послуги в повному обсязі, не створивши боргів. Ті, в кого утвориться заборгованість, право на субсидію втратять – її надання припиняється при наявності боргу за один місяць. І, головне, – субсидія в такому випадку не може бути призначена на наступний період, тобто з травня 2019 року, пояснюють в управлінн праці та соцзахисту.

З лютого поточного року в системі «Хмельницькгаззбут» немає поділу на звичайного абонента та субсидіанта – всі стали споживачами газу. Тому в березні усім абонентам прийдуть рахунки на сплату спожитого за попередній місяць газу у повному обсязі. Якщо пенсія разом із субсидією починає надходити з 5 числа місяця, то газопостачальне підприємство надсилає рахунки ближче до кінця місяця.

«Досить погано самою державою проводилася інформаційна політика по роз’ясненню людям, що вони мають робити з цими грошима. Людині прийшло, умовно кажучи, дві тисячі пенсії і дві тисячі субсидії. Тобто чотири тисячі на руки. Якщо людям пояснили, що «ви це не витрачайте, а прийде, наприклад, рахунок за газ, світло тощо, ви маєте це витратити на ці речі», то хтось свідомий відклав і чекає, щоб оплатити. А хтось, кому не пояснили, вирішив, що йому підняли пенсію або дали якусь доплату. Є реальні моменти, коли люди роздали ці гроші дітям або щось собі придбали», – коментує директор ТОВ «Хмельницькгаззбут» Андрій Левицький.

Оплату необхідно здійснювати впродовж п’яти днів після отримання платівки та не допускати заборгованості, особливо в опалювальний період.

Газопостачальна компанія постійно розвивається, аби спростити абонентам процедуру розрахунків. Наразі заплатити за спожитий газ можна через особистий кабінет споживача, через банківські установи, термінали самообслуговування, за допомогою платіжних інтернет-сервісів. Тому, у свою чергу, сподіваються на свідоме відповідальне ставлення подолян до своїх обов’язків. Якщо ж таки не вдалося розібратися у програмі монетизації субсидій, радять звертатися до органів соціального захисту населення.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS