Новини
Суспільство

Смерть у СІЗО: суд у Хмельницькому переніс слухання справи

У міськрайонному суді відбулося перше у цьому році слухання справи щодо смерті засудженого Андрія Данилюка. Двох працівників Замкової виправної колонії Василя Мокринського та Романа Франковського звинувачують у  вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження,  що спричинило смерть потерпілого у жовтні 2015 року. Подія відбулася у Хмельницькому СІЗО, звідки Андрія Данилюка мали етапувати до Ізяслава. Чоловікам, які на той час були конвоїрами, також інкримінують перевищення службових повноважень, що супроводжувалося насильством.

Василь Мокринський та Роман Франковський прибули до суду у супроводі групи підтримки – сімох чоловіків. Одразу після інциденту у СІЗО пенітенціарники протягом двох місяців були під домашнім арештом. Більше трьох років обвинувачені за рішенням суду перебувають під особистим зобов’язанням та продовжують працювати у Замковій колонії. Від 21 січня 2019 року Василь Мокринський виконує обов’язки  начальника виправного закладу.

У суді справа розглядається три роки. На даний момент відбулося понад два десятки засідань. Цього разу до суду не з’явився один з представників потерпілої – дружини загиблого Яни Магелат. Не було також і представника пенітенціарної служби, який має з’являтися через цивільний позов про моральне відшкодування від пані Магелат. Як з’ясувалося, цей учасник судового процесу не був повідомлений про дату засідання. З огляду на таку обставину суддя Олександр Трембач прийняв рішення про перенесення слухання справи. Ось як прокоментувала це дружина Андрія Данилюка.

«Три місяці тому на останньому засіданні ми з адвокатом Віктором Колбанцевим  заявили  клопотання про відвід судді Трембача, оскільки раніше він дозволяв собі некоректні висловлювання на мою адресу. Тому зараз він обізлився. Я – не обвинувачена. Я можу бути без представника. Він відсутній через сімейні обставини. А те, що нема представника пенітенціарної служби, не стосується справи. Він  не є учасником кримінального розгляду. Раніше і мій представник,  і їхній також не з’являлися. Але засідання все одно відбувалися», – розповіла Яна Магелат.

За словами адвоката дружини Андрія Данилюка Віктора Колбанцева, статті, за якими звинувачують двох працівників колонії, вважаються важкими. А тим, кому інкримінують такі правопорушення, в Україні зазвичай обирають суворіший запобіжний захід, аніж особисте зобов’язання.

«До прикладу, якби на місці Мокринського опинився би такий, як Данилюк, таку людину приговорили би до довічного ув’язнення. Натомість цю людину  не лише ніхто не бере під варту, а й підвищують на посаді. Виходить, що працівники пенітенціарної системи мають право вбивати людей і їм за це нічого не буде», – зазначив Віктор Колбанцев.

Пенітенціарники раніше засвідчили: після того, як працівники СІЗО відвели Андрія Данилюка до Мокринського та Франковського для етапування у колонію, той вихопив кийок та намагався вдарити одного з конвоїрів. Саме тому їм і довелося застосувати спецзасоби.

Яна Магелат стверджує: за три з половиною роки після трагедії у СІЗО ніхто з пенітенціарників не вибачився за вчинене. А це, на її думку свідчить про те, що вони не вважають свій вчинок злочином. У цій справі наразі близько 20 свідків. Покази частини з них вже заслухали. Наступне судове засідання відбудеться наприкінці травня.

Наразі ця справа перебуває  на контролі в уповноваженого Верховної Ради з прав людини – повідомила регіональна координаторка  взаємодії  з громадськістю омбудсмена Оксана Кізаєва. На її думку, привід для перенесення засідання цілком законний. А от перерву у розгляді цієї справи Оксана Кізаєва вважає занадто тривалою.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS