Новини
Суспільство

Чи реально людині з інвалідністю знайти роботу на Хмельниччині

«Інвалідність – не клеймо» – тренінг з такою назвою відбувся у Хмельницькому молодіжному центрі. Його учасниками стали містяни з особливими потребами. А також усі, хто цікавиться темою інклюзії. Захід провела Вікторія Ящук – фахівець у сфері HR.

На що насамперед звертають увагу роботодавці при співбесіді? Чи роблять поблажки для людей з особливими потребами? Які права мають працівники з інвалідністю на підприємстві – про це говорили під час тренінгу.

«У момент, коли приймається людина на роботу, зважується дуже багато факторів. При чому це природно, що кожен керівник вибирає працівників під себе. Комусь потрібен холерик, комусь – флегматик. Якщо для нього важливо дати відкритись людині з інвалідністю, він бере її у свою команду».

За словами Вікторії Ящук, нині серед роботодавців не рідкість надавати перевагу працівникам без досвіду. Оскільки вважають їх незаангажованими людьми без рамок, яких простіше навчити новому. Особливо часто така тенденція, на думку тренерки, зустрічається у сфері обслуговування. Бо саме там важливо, аби фахівець працював за певними, визначеними на підприємстві стандартами.

Один з відвідувачів тренінгу – 24-річний хмельничанин Олексій Ковальчук. Юрист за освітою, який бачить своє місце роботи  у торговельній сфері. Чоловік вже стикнувся з певними проблемами у стосунках з роботодавцем, які стосувалися оплати праці.

«Чи сприймають візок, як обмежуючий фактор? Не варто у цьому питанні казати «вони». Бо це всі ми, а не лише роботодавці. У нас суспільство не готове сприймати не лише осіб з інвалідністю, а й взагалі просто людей. Але потрібно це змінювати», – впевнений Олексій Ковальчук.

Не особливими потребами, а з особливими можливостями – такими людей з інвалідністю вважає ще одна учасниця тренінгу студентка університету «Україна» Марія Поліщук.

«Поряд зі мною є слабозорі люди, люди з ДЦП. Є і глухонімі, але ми з ними нормально переписуємося. Інклюзія нині не є перешкодою для спілкування», – вважає Марія.

Важливо, аби наприкінці тренінгу в учасників виник інсайт, наголосила тренерка Вікторія Ящук. Тому ж, хто про це осяяння розповість, Вікторія пообіцяла подарувати книги, які свого часу допомогли і їй.     

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS