Новини
Освіта

У хмельницькій школі запрацював правовий лекторій

Упродовж перших днів лекторію учні 10 класу СЗОШ І-ІІІ ступенів № 6, які поглиблено вивчають правознавство, говорили про розподіл гілок влади, механізм стримування та противаг, верховенство права, а також побували на екскурсії в Хмельницькому апеляційному суді.

«Правовий лекторій» – проект, започаткований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області спільно з адміністрацією Хмельницької спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 з поглибленим вивченням німецької мови з 1-го класу. Лекторій працюватиме упродовж двох тижнів навчальної практики для учнів 10 класу з поглибленим вивченням правознавства. В межах лекторію відбуваються правові уроки, бесіди, зустрічі з представниками юридичної спільноти, екскурсії. Тематика заходів враховує рекомендації педагогів та зацікавлення дітей.

У перший день лекторію, 5 червня, Ольга Чорна, юристка регіонального центру, розповіла десятикласникам про ознаки правової держави, пояснила принцип верховенства права, розподіл гілок влади, механізм стримування та противаг. Школярі дізналися, як реалізувати своє право на захист у правовій державі, передусім через систему безоплатної правової допомоги, подивилися та обговорили відео на правову тематику.

На прохання учнів у другій частині зустрічі пригадали всі права та обов’язки учнів у навчальному закладі, при цьому відповіли на низку запитань: чи зобов’язані діти відвідувати школу, чи має право вчитель не пустити до класу учня в разі запізнення, чи є обов’язковою шкільна форма?

«Десятикласникам більше до вподоби активна робота та обговорення проблемних питань. До прикладу, їх особливо зацікавило питання реалізації права на життя у ситуації, коли треба робити вибір, кому залишити це право – вагітній жінці, якій за медичними показами заборонено народжувати, чи ненародженій дитині. При цьому хлопці наголосили на необхідності враховувати також думку батька дитини», – зазначила Ольга Чорна.

Наступного дня, 6 червня, фахівчиня регіонального центру та референт Хмельницького апеляційного суду Юлія Салдан організували для школярів екскурсію до апеляційного суду.

Юлія Салдан розповіла учням про розподіл судів за інстанціями та спеціалізацію суддів України, відвідали зал судових засідань для розгляду кримінальних справ. До бесіди з десятикласниками запросили суддю судової палати з розгляду кримінальних справ Миколу Матущака. Учні запитували представника Феміди про риси, які повинен мати теперішній суддя, досвід роботи, найважчу справу, чому обрав юридичний фах.

Наступного тижня правовий лекторій продовжить свою роботу.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS