Новини
Суспільство

Організатори “Республіки” збирають гроші, щоб зробити фестиваль інклюзивним

Фестиваль “Республіка” зроблять цього року доступним для людей з інвалідністю. На фесті з’являться платформи для людей на візках, біотуалети для них та зручний доїзд. Для цього організатори збирають кошти.

Минулого року фестиваль “RespublicaFEST” переїхав з Кам’янця-Подільського до Хмельницького на територію Молодіжного парку. Цього року організатори запланували дві “Республіки”: першу – у Хмельницькому (30 серпня – 1 вересня), другу – в Кам’янці-Подільському (6-8 вересня). Основний фест все ж відбудеться в обласному центрі і буде він вперше безкоштовним.

“Проблема доступності – це проблема базових прав людини, доступність – це не просто відсутність фізичних бар’єрів. Доступність – це концепція того, наскільки кожне право доступне для людей з інвалідністю. Ми хочемо, щоб наш фестиваль, а згодом і всі фестивалі України, звернули увагу на цю проблему і стали облаштовувати місця проведення заходів згідно з потребами всіх його відвідувачів. Ми хочемо, щоб фестивалі стали доброзичливим місцем для всіх”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначають організатори, їхня мета – це поширення знань про інклюзію, доступність та права людини серед громади міста. 

“Впевнені, що цей проект сфокусує увагу на проблемі, яку з часом нам вдасться вирішити спільними зусиллями активістів, громади міста, представників влади та бізнесу і створити не тільки фестивалі доступними для людей з інвалідністю, але й все місто.

Доступність музичних фестивалів для людей з інвалідністю, це про рівність прав, адже політика рівних можливостей передбачає захист людей від невиправданої дискримінації та неупереджене ставлення до певних соціальних груп.

Фестиваль “Республіка” проводиться в Кам’янці-Подільському в Старій фортеці з 2011 року. Це найбільший музичний стріт-арт-фестиваль України. Фестиваль триває біля 10 днів, складається з музичної частини ( 3 дні, 3 сцени, більше ніж 50 виконавців) та освітньо-мистецьких практик (освітні лекції, екологічні проекти, художні пленери, стріт-арт). В музичній частині фестивалю, за 8 років, взяли участь музиканти з 23-ох країн світу, завдяки стріт-арт частині, спальні райони міста прикрашають мурали художників з Австралії, Іспанії, Німеччини, Польщі, Італії, Білорусі, України та інших країн світу.

Зібрані за допомогою Спільнокошту гроші планують витратити на встановлення на фестивалі трьох платформ для людей на візках, оренду на дні фестивалю спеціалізованих біотуалетів для людей з інвалідністю,  організацію для них доїзду та від’їзду з фестивалю, рекламу проекту задля  фокусування уваги громади міста на проблемі.

Підтримати проект фінансово можна тут.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS