Новини
Освіта

У хмельницьких школах з’явилися нові парти для першачків

Згідно з концепцією Нової української школи, кожен учень повинен бути забезпечений індивідуальною партою. У місцевому департаменті освіти і науки запевняють: виробники цьогоріч заздалегідь розрахували обсяги замовлень. Тож нині у 80% шкіл Хмельницького столи й стільці для першокласників вже надійшли. Вартість цих меблів – понад 4 мільйони гривень. Більше половини коштів – освітня субвенція з держбюджету. Решта профінансовано з міської скарбниці.

До прикладу, у навчальне-виховне об’єднання №5 надійшло 120 комплектів столів і стільців. Меблі  в аудиторії, де навчатимуться учні одного з перших класів, вже розставлені острівками по шість столів. Кожна парта має заглиблення посередині з того боку, де сидітиме учень, а висота стільців і столів регулюється.  «Ще подобається, що поверхня меблів гладенька. Торік, здається, були гірші», – ділиться вчитель молодших класів Олена Потапчук.

За задумом, острівками парти розташовуватимуться лише під час роботи учнів у групах, які можуть складатися як з шести, так і з чотирьох учнів. Найчастіше у такій формі відбуватимуться уроки «Я досліджую світ». Увесь інший час парти можуть стояти і рядами.

«Переставити стільчики навіть першокласникам під силу.  З партами вчителю зможуть допомогти колеги. Це не буде проблемою», – переконує директор НВО №5 Андрій Яківчук.

А от у деяких школах закордоном і поготів від парт відмовляються, розповідає фахівець з інноваційної освіти Ірина Браницька, яка досліджувала систему середньої освіти у США, Іспанії, Польщі та Ізраїлі.

«До прикладу, в одній з шкіл Нью-Йорка сидіння за партою вважають жартівливим покаранням. Бо для них це щось дуже несучасне, – ділиться Ірина Браницька. – Нашим педагогам зручніше, коли діти сидять за партами, бо тоді їх легше контролювати. Але для дитини, особливо молодшокласника, важливо постійно рухатися та обирати те місце, де йому комфортно перебувати. А це може бути і підлога, і підвіконня, і стілець».  

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS