Новини
Суспільство

Живі книги, електронні сервіси та 3D ґаджети: у Хмельницькому презентували SMART-бібліотеку

SMART-бібліотека – помічник «розумного міста». Проект із такою назвою презентували у Хмельницькій міській центральній бібліотеці. Розумна бібліотека – це місце, де дорослі й діти можуть створити об’ємні фігури на 3D принтері, познайомитися із захоплюючими історіями у книжках, що оживають. А також виготовити вітальні листівки за допомогою плотера або ексклюзивний хенд-майд, використовуючи 3D ручку. Окрім креативу, SMART-бібліотека пропонує ознайомлення з електронними сервісами Хмельницького, які допомагають спростити життя.

Майстер-клас для перших відвідувачів організували самі працівники бібліотеки, які за короткий час опанували роботу на новітніх SMART-приладах.

«За допомогою плотера можна робити багато дизайнерських речей, використовуючи такі матеріали, як папір та тканина. Наприклад, займатися скрапбукінгом, виготовляти листівки, переносити зображення на тканину. Головне, щоб ця тканина не була ворсиста», – розповідає працівниця бібліотеки Оксана Веремчук.

Серед електронних сервісів, роботі з якими можна навчитися у бібліотеці, – портал електронних послуг Пенсійного фонду України, електронна черга у дошкільні навчальні заклади Хмельницького, медична соціальна платформа, зразки заяв для звернення громадян до міської ради, карта поліцейських дільниць.

«Ми пропонуємо хмельничанам навчитися використовувати ці сервіси. Це допомагає не стояти у чергах, а присвятити час сім’ї, дозвіллю, – пояснює завідувачка відділом центральної міської бібліотеки Світлана Сінькова. – Наприклад, за два кліка можна зареєструватися до лікаря. Або, використовуючи сервіс DozoR City, не гаяти час на зупинках».

Чимало ґаджетів для хмельницьких бібліотек – унікальні, вважає авторка проекту «SMART-бібліотека – помічник «розумного міста» Тамара Козицька. До сьогодні попрацювати з подібним пристроями можна було лише у деяких приватних розважальних й навчальних дитячих закладах. Всі ідеї реалізували завдяки бюджету участі.

«Загальна сума проекту – 150 тисяч гривень. Крім приладів, у вартість заклали і трошки витратних матеріалів. Частково сума пішла і на оновлення бібліотечного сайту. Тому що раніше він був не адаптований до мобільних пристроїв, – каже Тамара Козицька. – Багато хто, дізнавшись про такий цікавий і шляхетний проект, допомагав нам ще поза цими коштами. Наприклад, компанія, яка виготовляє 3D книги, подарувала ще деякі примірники та картки додатково. Коли ми брали стільці, один з них нам надали також додатково».

Зі всіма сучасними ґаджетами можна буду попрацювати у читальній залі або у бібліохабі центральної міської бібліотеки (вул. Подільська, 78). Згодом для зручності містян прилади «подорожуватимуть» і бібліотечними філіями.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS