Новини
Суспільство

У Меджибожі на Хмельниччині руйнується рекреаційна зона

У центрі старовинного містечка Меджибіж відбувається руйнація локації для відпочинку, яку облаштували зусиллями місцевої тергромади кілька років тому. Про це повідомив  Сергій Шпаковський, завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури Хмельницької облдержадміністрації.

«Місцеві жителі показали: за сценою пішов зсув ґрунту. Очевидно, що там якісь геологічні процеси. Можливо, вода з фонтану промила підвали та підземні ходи пізньо-середньовічного містечка», – розповідає Сергій Шпаковський.

За словами Сергія Шпаковського, перед зведенням сцени і фонтану представники селищної ради не залучали до дослідження ділянки ані геологів, ані археологів. Відпочинкова локація облаштована в історичному центрі Меджибожа, де раніше найвірогідніше розташовувалася ратуша містечка. А зовсім поруч від майданчика нещодавно виявили інші цінні історичні знахідки.

«За метрів 200 від фонтану й сцени на глибині 1,5-3 метри виявили залишки будівель періоду пізнього Середньовіччя і навіть Давньої Русі, – пояснює Сергій Шпаковський. – Ймовірно, на місці майданчика теж є такі залишки».

Перша письмова згадка про Меджибіж датована 1146 роком. У 1593 році місто отримало Магдебурзьке право. Від 2001 року, згідно з постановою, Кабміну селище міського типу занесене до списку історичних населених місць України. Усього в країні таких населених пунктів нині нараховується 400. Разом з тим Меджибіж досі не має  історико-архітектурного опорного плану, який би дозволив здійснювати комплексну охорону історичної спадщини. 

«Вперше про  необхідність такого плану фахівці заповідника «Межибіж» наголосили ще у 2010 році. Цей план довго блокувався. Лише цього року селищна рада замовила його. Його нині розробляє для тергромади Інститут культурної спадщини», – зазначив Сергій Шпаковський.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS