Новини
Події

Хмельницька чиновниця отримала нагороду від ОБСЄ

Вчора  у Хмельницькому відбулася підсумкова конференція “Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні у Хмельницькій, Чернівецькій та Луганській областях.”

До участі в конференції долучилися представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міністерства соціальної політики України, Національної поліції України,  органів соціального захисту державних адміністрацій у Хмельницькій, Чернівецькій та Луганській областях, інших місцевих суб’єктів взаємодії НМВ, громадських організацій – партнерів у виконанні проекту, органів місцевої влади, органів самоврядування, а також відповідальних за встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен зазначив, що конференція є підсумком семи років спільних зусиль, спрямованих на розбудову в Україні системи боротьби із торгівлею людьми. За його словами, Україна є країною походження, транзиту та призначення відносно злочину торгівлі людьми. Переважна частина жертв залучаються до примусової праці, дещо менша частина  страждає від сексуальної експлуатації. Офісом Координатора проєктів ОБСЄ в Україні спільно з органами влади було докладено значних зусиль для боротьби з торгівлею людьми і розроблено порядок взаємодії щодо переслідування виконавців цього злочину та порядок надання допомоги постраждалим.

“Озираючись назад, можу сказати, що це спрацювало. Лише за 9 місяців 2019 року статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, отримали 169 громадян, тоді як за 6 попередніх років їх було близько 700, тобто в середньому 115-116 осіб на рік. Прогрес України у цьому питанні визнано світовою спільнотою,” – зазначив Генрік Вілладсен.

Заступник начальника Департаменту по боротьбі зі злочинами пов’язаними із торгівлею людьми Національної поліції України Олег Рикун повідомив, що за останні роки значно зросла кількість таких  зареєстрованих злочинів, адже проблема перестала замовчуватися. Так, станом на кінець вересня 2019 року 219 кримінальних справ щодо злочинів торгівлі людьми уже спрямовано до суду, тоді як у минулому році їх було лише 168. Вперше з часу запровадження кримінальної відповідальності за цей злочин, в Україні виявлено більше жертв саме трудової експлуатації.  При цьому серед постраждалих переважають чоловіки – їх 117, ще 107 – це жінки.

Директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська відзначила високий рівень такої роботи саме на Хмельниччині, адже з 169 задокументованих цьогоріч випадків торгівлі людьми 26 зареєстровано саме у нашій області. Це говорить про зростання рівня довіри до органів влади.

“Ми допомогли 26 громадянам повірити у те, що хтось дійсно переймається їх проблемами і готовий допомогти. І неоціненну допомогу у налагодженні цієї довіри ми отримали від наших європейських партнерів. Саме вони змусили нас не лише по-іншому ставитися до цього явища, а й по-іншому поглянути на ресурси, які можуть бути використані для боротьби з торгівлею людьми. Бо ресурси – це не лише кошти, а й активні громадяни, громадські організації, посадові особи, члени сімей потерпілих. Впевнена, що у подальшій співпраці ми зробимо ще багато гарних спільних справ, бо є і перспективи, і напрацювання, і розуміння, як усе це реалізувати”, –  сказала Світлана Іванівна.

Директорка Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Світлана Лукомська отримала подяку від Координатора проєктів ОБСЄ в Україні за вагомий особистий внесок в реалізацію спільного з Міністерством соціальної політики проєкту  “Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні” .

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS