Новини
Суспільство

Битва за кар’єр: чи отримає родовище на Хмельниччині нового господаря?

Кар’єр поблизу Головчинець, що у Летичівському районі, давно без господаря. Гірські породи звідси вивозять самовільно, не приносячи ні копійки громаді.

«Ця вся площа була колись полем. Просто-напросто вибрали кому треба, скільки треба і звідки треба. Тут безконтрольний видобуток був», – коментує місцевий мешканець Сергій Слісарчук.

Поряд з вапняком, піском та глиною межує сміття – розриті надра землі все більше заповнюються залишками пляшок, пакетів та іншим непотребом. Найбільше турбує ситуація з кар’єром місцевих жителів. Перед людьми постав вибір – залишити все як є, або віддати територію в оренду. Для громади таке рішення – непросте, адже людей вже не раз обманювали.  Як бути – вирішували на сесії селищної ради.

За словами старости села Головчинці Петра Шуляка, непрацюючий кар’єр створює більше проблем, ніж працюючий:

«Якби працював кар’єр, у нас було би більше порядку. Він все одно працює. Не було там нікого – все одно вибирали, все одно робили, засипали там сміттям – що хотіли, те робили. Якщо там буде хазяїн, я думаю, там буде порядок».

З пропозицією господарювати в кар’єрі прийшли до керівництва селищної ради представники ТОВ «Європісок» – пропонують людям співпрацю.

«Там є сміттєзвалище самовільне, є видовбані біля п’яти-шести метрів глибиною ями. Я наведу приклад: між ліцензією 2007 року і 2019 року різниця у видобутку в запасах – 220 тисяч тонн видовбали самовільно. Задача наша з вами на сьогоднішній день – працювати і легалізувати цю діяльність», – прокоментував представник інвестора Вячеслав Антонюк.

Противником здачі кар’єру в оренду виступає Меджибізький селищний голова Михайло Демків.

Попередньо у селі збирали підписи, аби, так би мовити, почути думку громади. Назбирали їх 78. Проте цього замало, аби виносити рішення, адже у Головчинцях мешкає понад півтисячі людей, а папери підписали навіть не половина з усіх жителів.

Місцеві мешканці кажуть, що більшість навіть не були ознайомлені з ситуацією, тому спершу людям потрібно дати інформацію. По-друге  – селяни хочуть бачити результат співпраці.

Головчинецький староста також зазначає, що у селі є проблеми з водою – вона зникла з криниць.

«Люди, які мають власноруч пробиті скважини,  можуть сьогодні розказувати, що це не є проблема, але до мене приходять і кажуть: «Що мені робити?» В селищної ради, як я бачу, і депутати теж бачать, найближчим часом перспективи зробити водогін немає, і якщо в нас є можливість десь поторгуватися за той водогін, зробити – я двома руками за», – пояснює Петро Шуляк.

Представник компанії каже, що вони готові працювати з громадою. Аби люди розуміли, що вони не мають наміру дурити народ, вже розпочали робити певні кроки.

Народ хоче жити комфортно. Новий потенційний орендар готовий допомогти. А от місцевому керівництву така ситуація не до вподоби. За період з 2008 року і до сьогодні з кар’єру незаконно було вивезено 220 тисяч тонн породи, а це – 22 тисячі вантажівок земельних надр, які по праву належать державі. Вочевидь, є ті, кому така ситуація грає на руку.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS